Ryba na obiad - 14 przepisów na niedrogie dania obiadowe z ryby
Ryba na obiad to wielu domach piątkowa tradycja. To bardzo dobrze, bo ryby są zdrowe i powinnyśmy je jadać jak najczęściej. Z drugiej jednak strony są dość kosztowne, więc niezbyt często sobie na nie pozwalamy. Ale raz w tygodniu zastąpmy inne mięso smaczną rybką, dzień tygodnia wybierzcie sami, my zaś podsuwamy Wam kilka sprawdzonych przepisów na smaczną rybę.
Rybę na obiad zazwyczaj smażymy. I nic w tym dziwnego, bo właściwie usmażona jest soczysta i miękka w środku i przyjemnie chrupiąca na zewnątrz. Jest to bardzo prosty sposób przyrządzania ryby, choć ma również pewne minusy. Po pierwsze nieumiejętne smażenie ryby może zaowocować nasiąkniętą tłuszczem niesmaczną porcją lub przypaloną panierką. Wystarczy jednak poznać kilka podstawowych zasad i wszystko się uda. Jeśli nie masz wprawy sprawdź, jakie błędy najczęściej popełniamy, bo bardzo łatwo ich uniknąć: 5 błędów najczęściej popełnianych podczas smażenia ryby.
Rybę można też ugotować - w wodzie lub na parze, udusić w sosie, lub upiec w piekarniku. Tę ostatnia opcję zazwyczaj wybieram ja - z dwóch powodów. Moim zdaniem jest najmniej pracochłonna, a po drugie, nie przepadam za rybno-olejowym zapachem rozchodzącym się w całym domu podczas smażenia filetów.
Galeria: 14 pomysłów na rybę na obiad
W galerii zebrałam czternaście przepisów na smaczne dania rybne, które można przygotować niemal z każdego rodzaju ryby, nawet z kostki. Zachęcam do próbowania.