Domowe nachosy - chrupiące i pyszne
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Nachos to tradycyjne meksykańskie przekąski wypiekane z mąki kukurydzianej. Są smaczne i chrupiące, nic więc dziwnego, że i u nas mają swoich zwolenników. Jak przygotować nachos w domu? Podajemy sprawdzony przepis na domowe nachosy.
Z jakiej mąki robić nachosy?
Tradycyjnie, nachos wyrabia się z mąki kukurydzianej. To ona nadaje przekąsce charakterystyczną chrupkość i kruchość oraz teksturę. W naszym przepisie polecamy połączenie w równych proporcjach mąki kukurydzianej z mąką pszenną, która jest znacznie tańsza.
Sprawdź: Jakie są rodzaje mąki?
Z czym podawać nachosy?
Już same chrupiące trójkąciki są smaczne, ale najlepiej smakują one podawane z sosami. Znakomicie nadaje się do nich meksykańskie guacamole na bazie awokado, czosnku i soku z limonki. Świetnie sprawdzi się pomidorowa salsa z dodatkiem chili i soku z cytryny. Ale i zwykły sos z wymieszanego keczupu i majonezu nieźle smakuje z nachosami.
Chrupiącą przekąskę możesz też wsypać do żaroodpornego naczynia, przykryć 1-2 plasterkami sera topionego typu cheddar i wstawić na moment do piekarnika. Ser się roztopi i pokryje chipsy smakowitą serową kołderką.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka gorącej wody
- 5 łyżek oleju
- słodka i ostra papryka mielona
- tymianek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obie mąki przesiać do iski, dodać olej i wodę, wymieszać i zagnieść ciasto. Odłożyć na pół godziny.
- Gdy ciasto "odpocznie" rozwałkować je bardzo cienko, pokroić na 3-4 cm paski, te z kolei na trójkąty.
- Trójkąciki ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 min. w temperaturze 200 st. C.