Domowe nachosy - chrupiące i pyszne

Domowe nachosy - chrupiące i pyszne
Autor: Shutterstock Nachosy świetnie smakują z dodatkiem rozpuszczonego sera.
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Nachos to tradycyjne meksykańskie przekąski wypiekane z mąki kukurydzianej. Są smaczne i chrupiące, nic więc dziwnego, że i u nas mają swoich zwolenników. Jak przygotować nachos w domu? Podajemy sprawdzony przepis na domowe nachosy.

Z jakiej mąki robić nachosy?

Tradycyjnie, nachos wyrabia się z mąki kukurydzianej. To ona nadaje przekąsce charakterystyczną chrupkość i kruchość oraz teksturę. W naszym przepisie polecamy połączenie w równych proporcjach mąki kukurydzianej z mąką pszenną, która jest znacznie tańsza.

Sprawdź: Jakie są rodzaje mąki?

Z czym podawać nachosy?

Już same chrupiące trójkąciki są smaczne, ale najlepiej smakują one podawane z sosami. Znakomicie nadaje się do nich meksykańskie guacamole na bazie awokado, czosnku i soku z limonki. Świetnie sprawdzi się pomidorowa salsa z dodatkiem chili i soku z cytryny. Ale i zwykły sos z wymieszanego keczupu i majonezu nieźle smakuje z nachosami.

Chrupiącą przekąskę możesz też wsypać do żaroodpornego naczynia, przykryć 1-2 plasterkami sera topionego typu cheddar i wstawić na moment do piekarnika. Ser się roztopi i pokryje chipsy smakowitą serową kołderką.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 5 łyżek oleju
  • słodka i ostra papryka mielona
  • tymianek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obie mąki przesiać do iski, dodać olej i wodę, wymieszać i zagnieść ciasto. Odłożyć na pół godziny.
  • Gdy ciasto "odpocznie" rozwałkować je bardzo cienko, pokroić na 3-4 cm paski, te z kolei na trójkąty.
  • Trójkąciki ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 min. w temperaturze 200 st. C.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej