Do gofrów dodaj ten składnik. W wersji wytrawnej są chrupiące i aromatyczne
Gofry to klasyczny deser, który kojarzy się z wakacjami nad polskim morzem. Pyszne i chrupiące gofry można zrobić w domu, ale w wersji wytrawnej. Usmażone według tego przepisu zawierają kilka nieoczywistych dodatków, które idealnie łączą się z chrupiącym ciastem. Poznajcie zaskakujący przepis na smakowite i przyjemnie chrupiące gofry z boczkiem.
Gofry z boczkiem – składniki
Wiele przepisów na gofry zaleca podanie ich z dżemem, bitą śmietaną lub owocami. W takiej wersji smakują wyśmienicie, ale równie dobrze będą smakować z wytrawnymi dodatkami. W tym przepisie smak gofrów podkręcają składniki, które zwykle wykorzystuje się do innych potraw. Są to proste i dobrze znane produkty, które można kupić bez względu na porę roku.
Z czego więc zrobić wytrawne gofry? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:
- mąka pszenna
- twaróg półtłusty
- jajka
- cebula
- wędzony boczek
- mleko
- ser mozzarella
- olej
- przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany
Jak zrobić gofry z boczkiem?
Pyszne i sycące gofry z dodatkiem wędzonego boczku i włoskiej mozzarelli są łatwe. Przepis nie jest skomplikowany, a przygotowanie tej smakowitej przekąski trwa kwadrans. Najlepsze gofry piecze się w gofrownicy. Można też wykorzystać silikonowe foremki i upiec gofry w piekarniku.
Jak więc przygotować furę wyśmienitych, chrupiących i zachwycających gofrów podkręconych wędzonym boczkiem i przyprawami? To łatwy przepis, dzięki któremu poznacie gofry w nowej i pysznej odsłonie.
- 1. krok – podsmażenie boczku
- 2. krok – przygotowanie ciasta na gofry
- 3. krok – połączenie ciasta z boczkiem i pozostałymi składnikami
- 4. krok – upieczenie gofrów z boczkiem w gofrownicy
Z czym podawać gofry z boczkiem?
Chrupiące gofry z dodatkiem boczku można robić przez cały rok i serwować na każdą okazję. To pomysł na wytrawne śniadanie lub smaczną przekąskę. Sprawdzą się też na kolację. To małe danie na pewno zrobi wrażenie podczas filmowego wieczoru lub wspólnego oglądania meczu piłki nożnej podczas Euro w Niemczech.
Pyszne gofry wzbogacone boczkiem i aromatycznymi przyprawami można podać z różnymi dodatkami. Sprawdzą się świeże warzywa pokrojone w słupki, sery czy wędliny. Gofry boczkowe idealnie komponują się z domowym sosem czosnkowym.
SKŁADNIKI
- 400 g wędzonego boczku
- 400 g twarogu półtłustego
- 300 g mąki pszennej
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki startego sera mozzarella
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać patelnię i smażyć na niej boczek, aż zacznie się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
- Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Wbić jajka i wlać mleko oraz olej. Dokładnie wymieszać.
- Mąkę pszenną przesypać do miski. Stopniowo dodawać mokre składniki i mieszać do połączenia.
- Do ciasta dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, startą mozzarellę i podsmażony boczek. Doprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Dokładnie wymieszać.
- Rozgrzać gofrownicę i smażyć na niej porcje ciasta około 6 minut, aż gofry staną się rumiane i chrupiące.
- Podawać na ciepło w towarzystwie świeżych warzyw i sosu czosnkowego.