Czerwona kapusta duszona z jabłkiem: łatwy przepis
2021-11-08
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czerwona kapusta uduszona z jabłkiem to pyszny dodatek do gęsi lub kaczki. To także dobre źródło potasu i cynku, a także witamin z grupy B oraz witaminy C i E. Kwaskowata, aromatyczna kapusta będzie smakowała wszystkim domownikom.
SKŁADNIKI
- 800 g czerwonej kapusty, pół średniej główki
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki cynamonu w proszku lub 1 laska
- 1 listek laurowy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkuj i wrzuć do garnka.
- Dodaj wodę, liść laurowy i cynamon - duś do miękkości.
- Obierz jabłka, usuń gniazda nasienna, pokrój jabłka na ósemki.
- Cebulę pokrój w piórka, czyli połówkę cebuli pokrój wzdłuż, na osi od ogonka do piętki. Cebulę usmaż na oleju.
- Do duszącej się kapusty dodaj pokrojone jabłka oraz zeszkloną na oleju cebulę.
- Gdy kapusta będzie miękka dodaj ocet, miód oraz sól i pieprz do smaku.
- Kapusta jest pysznym dodatkiem do pieczonych mięs.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?