Czerwona kapusta duszona z jabłkiem: łatwy przepis

2021-11-08
Czerwona kapusta duszona z jabłkiem: łatwy przepis
Autor: Shutterstock.com Czerwona kapusta doskonale pasuje do wołowiny, ale także do gęsi i kaczki. 
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czerwona kapusta uduszona z jabłkiem to pyszny dodatek do gęsi lub kaczki. To także dobre źródło potasu i cynku, a także witamin z grupy B oraz witaminy C i E. Kwaskowata, aromatyczna kapusta będzie smakowała wszystkim domownikom. 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkuj i wrzuć do garnka.
  • Dodaj wodę, liść laurowy i cynamon - duś do miękkości.
  • Obierz jabłka, usuń gniazda nasienna, pokrój jabłka na ósemki.
  • Cebulę pokrój w piórka, czyli połówkę cebuli pokrój wzdłuż, na osi od ogonka do piętki. Cebulę usmaż na oleju.
  • Do duszącej się kapusty dodaj pokrojone jabłka oraz zeszkloną na oleju cebulę.
  • Gdy kapusta będzie miękka dodaj ocet, miód oraz sól i pieprz do smaku.
  • Kapusta jest pysznym dodatkiem do pieczonych mięs.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Galeria: Kisimy różne gatunki kapusty w słoikach - oto 14 super przepisów. Sprawdź!