Kapusta kiszona DIY
Samodzielne przygotowanie kiszonej kapusty to gwarancja uzyskania najlepszej jakości produktu. Kiszona kapusta bez zbędnych dodatków i ulepszaczy jest smaczniejsza i zdrowsza., a jeśli ją pasteryzujesz również bardzo trwała.
Jak kisić kapustę w słoiku?
Kiszenie kapusty w słoiku nie jest trudne, a jeśli nie jadamy jej codziennie i w dużych ilościach, również bardzo racjonalne. Ukiszenie kapusty w niewielkich porcjach daje możliwość otwarcia w danym momencie tylko takiej ilości kapusty, jaka jest nam potrzebna, dzięki czemu mamy pewność, że reszta kiszonki się nie zepsuje. Oto zasady, jakich trzeba przestrzegać kisząc kapustę w słoiku. SPRAWDŹ PRZEPIS!
Czerwona kapusta kiszona z imbirem
Pomysł na ukiszenie czerwonej kapusty z dodatkiem imbiru może wydawać się nieco niekonwencjonalny. Przepis pochodzi z kuchnia azjatyckiej, gdzie takie połączenia nikogo nie dziwią. Kapusta tak przygotowana jest chrupka, lekko pikantna i pyszna. Idealna jako surówka do dan głównych. SPRAWDŹ PRZEPIS!
Kapusta kiszona parzona
Kapusta kiszona parzona to mięciutka i delikatna w smaku kiszonka idealna na surówki. Tak przygotowana kapusta kwasi się szybciej niż tradycyjna, więc warto ją przygotowywać w mniejszych partiach, do bieżącego spożycia. SPRAWDŹ PRZEPIS!
Złota kapusta
Złota kiszona kapusta to przede wszystkim doskonały smak, który was zaskoczy swoim wyrafinowaniem. Kapusta kiszona z kurkumą i imbirem, to prozdrowotne połączenie dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i wzmacniającego układ odpornościowy działania kurkumy oraz imbiru. SPRAWDŹ PRZEPIS!
Kapusta kiszona z burakami
To przepis na smaczną i zdrową kiszonkę w miodowej solance. Ten przepis jest do szybkiego wypróbowania, ale i szybkiego zjedzenia, bo kiszonka nie jest zbyt trwała. SPRAWDŹ PRZEPIS!
Kapusta kiszona z jałowcem i chrzanem
Bardzo aromatyczny sposób na kiszoną kapustę - przygotowana z całym wachlarzem przypraw: jałowcem, czosnkiem, chrzanem, koprem i chili smakuje obłędnie. SPRAWDŹ PRZEPIS!
Kiszona pekinka
Kiszoną kapustę pekińską można jeść jako dodatek do mięsa lub na przekąskę. SPRAWDŹ PRZEPIS!
Kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem
Kapusta ukiszona z jabłkami i marchewką nabiera nieco delikatności i słodyczy. SPRAWDŹ PRZEPIS!
Ćwiartki kapusty z jabłkami kiszone w solance
Tak ukiszona kapusta to gotowa surówka prosto ze słoika. Wystarczy skropić ją oliwą i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. SPRAWDŹ PRZEPIS!
Kapusta kiszona z żurawiną
Kapusta kiszona z żurawiną jest przepyszna. I do tego zdrowa. To prawdziwa bomba naturalnych związków wspierających naszą odporność: witaminy C i probiotyków. Jej przygotowanie jest banalnie łatwe. SPRAWDŹ PRZEPIS!
Miodowa kapusta kiszona: przepis na chrupką kapustę kiszoną z miodem
Miodowa kapusta kiszona jest niezwykle aromatyczna. Wprost idzie do głowy, jak młode wino. Oto przepis na kapustę kiszoną z miodem, która jest chrupka i pełna smaku! SPRAWDŹ PRZEPIS!
Kapusta kiszona z gąskami
Kapusta kiszona z gąskami to pomysł na efektowną kiszonkę, którą warto przygotować w sezonie na grzyby. Warto połączyć oba składniki i uzyskać fenomenalnie pyszną kapustę kiszoną od razu z grzybami! SPRAWDŹ PRZEPIS!
Pasteryzacja kiszonej kapusty
Kiszona kapusta wymaga warunków chłodniczych, przynajmniej chłodnej piwnicy, o którą w nowoczesnych domach trudno. Można jednak kapustę pasteryzować. Taka kapusta pozbawiona jest dobroczynnych bakterii probiotycznych, ale za to się nie psuje. Można ją przechować w warunkach domowych, w kuchennej szafce. SPRAWDŹ PRZEPIS!
Kiszenie kapusty: co jest potrzebne? Składniki i akcesoria
Do kiszenia najlepiej nadaje się późna, zimowa odmiana białej kapusty. Wybieraj zwarte, twarde główki. Nie bez znaczenia jest to, z jakiego źródła pochodzi kapusta. Dobrze, by była jak najmniej nawożona nawozami sztucznymi – najlepsza będzie taka z gospodarstwa ekologicznego. Co oprócz kapusty będzie ci potrzebne? SPRAWDŹ!