Kapusta kiszona z jabłkami i marchewką: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kiszona kapusta stanowi bazę wielu dań - przede wszystkim bigosu. Jednak kapustę można kisić na różne sposoby, łącząc ją z innymi warzywami, a nawet owocami. Sprawdź, jak zrobić kapustę kiszoną z jabłkami i marchewką.
Polecamy również: Kiszenie kapusty: co jest potrzebne? Składniki i akcesoria [WIDEO]
SKŁADNIKI
- 2 kg kapusty
- jabłko
- 3 marchewki
- łyżka koperku
- łyżeczka nasion kopru
- 5 łyżeczek soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ułóż warstwami w kamiennym garnku poszatkowaną kapustę, jabłko i marchew starte na tarce o dużych oczkach oraz koperek i ziarna kopru wymieszane z solą.
- Każdą warstwę dobrze ubij, aż pojawi się sok. Przykryj talerzem, odstaw w ciepłe miejsce (temperatura pokojowa).
- Raz na kilka dni kiszonkę przebij do dna patyczkiem, aby usunąć powietrze. Gdy kapusta jest wystarczająco ukiszona, przełóż ją do słoików i przechowuj w chłodnym miejscu.