Ćwiartki kapusty z jabłkami kiszone w solance

2021-09-01
Ćwiartki kapusty z jabłkami kiszone w solance
Autor: Shutterstock Doskonała kiszonka z kapusty i jabłek dla całej rodziny
łatwy
30 min
4

Ćwiartki kapusty z jabłkami kiszone w solance to świetny sposób na przygotowanie zdrowej kiszonki dla całej rodziny. Tak ukiszona kapusta to gotowa surówka prosto ze słoika. Wystarczy skropić ją oliwą i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli na 1 l wody ciepłej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Główkę kapusty obrać z wierzchni liści, pokroić na cztery lub osiem części. Każda część powinna mieć swój kawałek głąba, dzięki czemu nie rozpadnie się w trakcie kiszenia.
  • Jabłka umyć, nie obierać. Pokroić w poprzek na plastry. Usunąć pestki, pozostawiając gniazda nasienne.
  • Cząstki kapusty i plastry jabłka ułożyć w naczyniu, dodać przyprawy.
  • Zalać solanką przygotowaną z przegotowanej i lekko przestudzonej wody oraz soli. W zależności od wielkości kapusty oraz pojemności użytego słoja należy przygotować od 1,5 do 2,5 l solanki.
  • Zamknąć słój i odstaw na 5-7 dni. Po upływie tego czasu kiszonka jest gotowa.