Kiszona kapusta: jak kisić kapustę w słoiku? Prosty przepis

jak-kisic-kapuste-prosty-i-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Polecamy łatwy przepis na zrobienie dobrej, domowej kiszonej kapusty
łatwy
30 min
4

Jeśli nie masz warunków, żeby kisić kapustę w beczce, możesz przygotować małe porcje w słoikach. Można zrobić to u progu zimy – większą ilość na raz albo po kilka słoików co jakiś czas, w miarę wyczerpywania się zapasu.

ZOBACZ WIDEO i dowiedz się, dlaczego warto jeść kapustę kiszoną!

SKŁADNIKI

  • 5 kg poszatkowanej białej kapusty
  • 1 kg marchwi utartej na grubej tarce
  • 10 dag soli
  • 2-3 pokruszone liście laurowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Trzeba mieć duże naczynie, najlepiej wziąć wielką miskę plastikową. Łatwiej jest robić co jakiś czas kilka słoików, bo wtedy odpada problem dużego naczynia.
  • Poszatkować kapustę, zetrzeć na grubej tarce marchew. Wsypywać składniki do naczynia porcjami, solić i dokładnie mieszać aż do dna. Kiedy wszystko zostanie dokładnie wymieszane, zostawiamy całość na kilka godzin. Kapusta w tym czasie zmięknie i zmniejszy swoją objętość.
  • Przygotowujemy słoiki. Należy je wyparzyć, umyć i wytrzeć pokrywki.
  • Po upływie kilku godzin jeszcze raz trzeba wszystko dokładnie wymieszać. Brać garść warzyw i odciskać w rękach, a następnie wkładać do słoików, ubijając dość ciasno. Nie należy wyciskać z kapusty całego soku, bo po ukiszeniu będzie zbyt sucha.
  • Najważniejsze jest dokładne ubijanie kolejnych warstw kapusty w słoikach, tak aby nie pozostawało w nich powietrze. Nadmiar soku należy odlewać, aby nad kapustą nie stał płyn.
  • Napełnione słoiki zakręcić i wynieść do piwnicy. Żeby zapobiec rdzewieniu pokrywek, warto słoik przed zakręceniem nakryć kawałkiem folii spożywczej.
  • Kapusta kiszona już po 2-3 tygodniach nadaje się do jedzenia.