Kiszona kapusta parzona - delikatna i idealna na surówki!
2021-09-20
łatwy
40 min
4
Kiszona kapusta parzona jest naprawdę super! Przepis na nią znalazłam w bardzo starej książce kucharskiej i postanowiłam go wypróbować. I rzeczywiście tak przygotowana kapusta jest delikatniejsza od klasycznie kiszonej i pozbawiona kapuścianej goryczki. Idealnie nadaje się na surówki.
Tak przygotowana kapusta kwasi się szybciej niż tradycyjna, więc warto ją przygotowywać w mniejszych partiach, do bieżącego spożycia. Idealnie nadaje się na surówki, pozbawiona jest goryczki i mniej "gazuje" podczas kiszenia. Jednak jest też mniej trwała.
SKŁADNIKI
- 1 główka kapusty, ok. 3 kg
- 6 dag soli niejodowanej
- kminek (jeśli lubicie)
- 1 łyżeczka owoców jałowca
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę przekroić na ćwiartki, usunąć głąb, poszatkować
- Wsypać do większego naczynia i polać wrzątkiem mieszając, by kapusta równomiernie się sparzyła.
- Po kilku minutach zlać wodę i dobrze odsączyć kapustę. Poczekać aż całkowicie ostygnie.
- Dodać do niej przyprawy - 2 dag soli na kilogram kapusty i pozostałe zioła. Dokładnie wymieszać.
- Włożyć kapustę do naczynia, w którym ma się kwasić, dociskając ją rękami. Przykryć gazą i odstawić w chłodniejsze miejsce. Kapusta jest gotowa już po 3 dniach.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?