Kiszona kapusta parzona - delikatna i idealna na surówki!

Kiszona kapusta parzona - delikatna i idealna na surówki!
Autor: Shutterstock Kiszona kapusta parzona jest bardzo smaczna i szybko gotowa do spożycia
łatwy
40 min
4

Kiszona kapusta parzona jest naprawdę super! Przepis na nią znalazłam w bardzo starej książce kucharskiej i postanowiłam go wypróbować. I rzeczywiście tak przygotowana kapusta jest delikatniejsza od klasycznie kiszonej i pozbawiona kapuścianej goryczki. Idealnie nadaje się na surówki.

Tak przygotowana kapusta kwasi się szybciej niż tradycyjna, więc warto ją przygotowywać w mniejszych partiach, do bieżącego spożycia. Idealnie nadaje się na surówki, pozbawiona jest  goryczki i mniej "gazuje" podczas kiszenia. Jednak jest też mniej trwała.

SKŁADNIKI

  • 1 główka kapusty, ok. 3 kg
  • 6 dag soli niejodowanej
  • kminek (jeśli lubicie)
  • 1 łyżeczka owoców jałowca
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę przekroić na ćwiartki, usunąć głąb, poszatkować
  • Wsypać do większego naczynia i  polać wrzątkiem mieszając, by kapusta równomiernie się sparzyła.
  • Po kilku minutach zlać wodę i dobrze odsączyć kapustę. Poczekać aż całkowicie ostygnie.
  • Dodać do niej przyprawy  - 2 dag soli na kilogram kapusty i pozostałe zioła. Dokładnie wymieszać.
  • Włożyć kapustę do naczynia, w którym ma się kwasić, dociskając ją rękami. Przykryć gazą i odstawić w chłodniejsze miejsce. Kapusta jest  gotowa już po 3 dniach.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej