Kapusta kiszona z żurawiną: staropolski przepis na witaminową kurację

Kapusta kiszona z żurawiną
Autor: Shutterstock Krucha i soczysta kapusta kiszona z żurawiną
łatwy
40 min
4

Kapusta kiszona z żurawiną jest przepyszna. I do tego zdrowa. To prawdziwa bomba naturalnych związków wspierających naszą odporność: witaminy C i probiotyków. Jej przygotowanie jest banalnie łatwe. Zatem do dzieła! 

Kilka ważnych wskazówek, jak kisić kapustę:

SKŁADNIKI

  • 3 kg kapusty
  • 100 g marchwi
  • 100 g żurawiny
  • 1 łyżka cukru
  • 75 g soli
  • 10 g nasion kopru
  • 6-8 sztuk liści laurowych
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Aby przygotować kiszoną kapustę z żurawiną, usuń górne liście z główek kapusty: nie są potrzebne. Przekrój kapustę na połówki i po usunięciu głąba (grubej wewnętrznej, stożkowatej łodygi) drobno posiekaj.
  • Marchewki dokładnie wyszoruj szczoteczką, następnie obierz i zetrzyj na tarce o dużych lub drobnych oczkach.
  • Umyj, posortuj i osusz żurawinę, rozkładając je na ręcznikach papierowych.
  • Przygotowaną kapustę i marchewkę przełóż do dużej miski. Posyp cukrem, solą, nasionami kopru i mielonym pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj, ugniatając rękami, aby uwolnić sok.
  • Połóż kilka liści laurowych na dnie dużego garnka o pojemności co najmniej 10 litrów. Następnie kapustę i marchewkę układaj warstwami, na przemian z żurawiną i pozostałymi liśćmi laurowymi.
  • Ubij kapustę drewnianym tłuczkiem, aby wypuściła jak najwięcej soku. Przykryj pokrywką lub drewnianym krążkiem i umieść na nim ciężarek. Pozostaw w ciepłym miejscu na 2-3 dni.
  • Po tym czasie na powierzchni kapusty powinna pojawić się piana. Usuń ciężarek i pokrywkę (drewniany krążek), wykonaj kilka nakłuć w kapuście długą rączką drewnianej łyżki i pozostaw na 1 dzień.
  • Gotową kapustę z żurawiną przełóż do czystych słoików, lekko ubijając. Zamknij zwykłymi plastikowymi pokrywkami lub używaj słoików typu weck ze szklanymi pokrywkami z gumkami. 
  • Kiszoną kapustę przechowuj w chłodnym miejscu.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej