Kapusta kiszona z żurawiną: staropolski przepis na witaminową kurację
2020-10-05
łatwy
40 min
4
Kapusta kiszona z żurawiną jest przepyszna. I do tego zdrowa. To prawdziwa bomba naturalnych związków wspierających naszą odporność: witaminy C i probiotyków. Jej przygotowanie jest banalnie łatwe. Zatem do dzieła!
Kilka ważnych wskazówek, jak kisić kapustę:
SKŁADNIKI
- 3 kg kapusty
- 100 g marchwi
- 100 g żurawiny
- 1 łyżka cukru
- 75 g soli
- 10 g nasion kopru
- 6-8 sztuk liści laurowych
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Aby przygotować kiszoną kapustę z żurawiną, usuń górne liście z główek kapusty: nie są potrzebne. Przekrój kapustę na połówki i po usunięciu głąba (grubej wewnętrznej, stożkowatej łodygi) drobno posiekaj.
- Marchewki dokładnie wyszoruj szczoteczką, następnie obierz i zetrzyj na tarce o dużych lub drobnych oczkach.
- Umyj, posortuj i osusz żurawinę, rozkładając je na ręcznikach papierowych.
- Przygotowaną kapustę i marchewkę przełóż do dużej miski. Posyp cukrem, solą, nasionami kopru i mielonym pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj, ugniatając rękami, aby uwolnić sok.
- Połóż kilka liści laurowych na dnie dużego garnka o pojemności co najmniej 10 litrów. Następnie kapustę i marchewkę układaj warstwami, na przemian z żurawiną i pozostałymi liśćmi laurowymi.
- Ubij kapustę drewnianym tłuczkiem, aby wypuściła jak najwięcej soku. Przykryj pokrywką lub drewnianym krążkiem i umieść na nim ciężarek. Pozostaw w ciepłym miejscu na 2-3 dni.
- Po tym czasie na powierzchni kapusty powinna pojawić się piana. Usuń ciężarek i pokrywkę (drewniany krążek), wykonaj kilka nakłuć w kapuście długą rączką drewnianej łyżki i pozostaw na 1 dzień.
- Gotową kapustę z żurawiną przełóż do czystych słoików, lekko ubijając. Zamknij zwykłymi plastikowymi pokrywkami lub używaj słoików typu weck ze szklanymi pokrywkami z gumkami.
- Kiszoną kapustę przechowuj w chłodnym miejscu.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?