Kapusta kiszona z żurawiną: staropolski przepis na witaminową kurację

2020-10-05
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Kapusta kiszona z żurawiną
Autor: Shutterstock Krucha i soczysta kapusta kiszona z żurawiną
łatwy
40 min
4

Kapusta kiszona z żurawiną jest przepyszna. I do tego zdrowa. To prawdziwa bomba naturalnych związków wspierających naszą odporność: witaminy C i probiotyków. Jej przygotowanie jest banalnie łatwe. Zatem do dzieła! 

Składniki

3 kg kapusty

100 g marchwi

100 g żurawiny

1 łyżka cukru

75 g soli

10 g nasion kopru

6-8 sztuk liści laurowych

1 łyżeczka pieprzu mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Aby przygotować kiszoną kapustę z żurawiną, usuń górne liście z główek kapusty: nie są potrzebne. Przekrój kapustę na połówki i po usunięciu głąba (grubej wewnętrznej, stożkowatej łodygi) drobno posiekaj.

Marchewki dokładnie wyszoruj szczoteczką, następnie obierz i zetrzyj na tarce o dużych lub drobnych oczkach.

Umyj, posortuj i osusz żurawinę, rozkładając je na ręcznikach papierowych.

Przygotowaną kapustę i marchewkę przełóż do dużej miski. Posyp cukrem, solą, nasionami kopru i mielonym pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj, ugniatając rękami, aby uwolnić sok.

Połóż kilka liści laurowych na dnie dużego garnka o pojemności co najmniej 10 litrów. Następnie kapustę i marchewkę układaj warstwami, na przemian z żurawiną i pozostałymi liśćmi laurowymi.

Ubij kapustę drewnianym tłuczkiem, aby wypuściła jak najwięcej soku. Przykryj pokrywką lub drewnianym krążkiem i umieść na nim ciężarek. Pozostaw w ciepłym miejscu na 2-3 dni.

Po tym czasie na powierzchni kapusty powinna pojawić się piana. Usuń ciężarek i pokrywkę (drewniany krążek), wykonaj kilka nakłuć w kapuście długą rączką drewnianej łyżki i pozostaw na 1 dzień.

Gotową kapustę z żurawiną przełóż do czystych słoików, lekko ubijając. Zamknij zwykłymi plastikowymi pokrywkami lub używaj słoików typu weck ze szklanymi pokrywkami z gumkami. 

Kiszoną kapustę przechowuj w chłodnym miejscu.

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Kilka ważnych wskazówek, jak kisić kapustę: