Jak pasteryzować kiszoną kapustę w słoikach?
Kiszenie kapusty to jeden z najlepszych sposobów przechowywania tego warzywa. Kiszona kapusta ma wiele drogocennych dla ludzkiego organizmu właściwości. Niestety w temperaturze pokojowej dość trudno jest ją przechować. Wymaga warunków chłodniczych, przynajmniej chłodnej piwnicy, o którą w nowoczesnych domach trudno. Z tego względu najlepiej kisić kapustę małymi porcjami, zjadać sukcesywnie i uzupełniać zapasy kisząc kapustę na bieżąco. Można jednak kapustę pasteryzować. Taka kapusta pozbawiona jest dobroczynnych bakterii probiotycznych, ale za to się nie psuje. Można ją przechować w warunkach domowych, w kuchennej szafce. Tak zakiszoną i pasteryzowaną kapustę wykorzystuje się do duszenia, do zupy lub bigosu.

Spis treści
Od czego zacząć?
Przygotować kapustę kiszoną według przepisu Kiszenie kapusty. Jak kisić kapustę?
Pasteryzacja krok po kroku
Do wyparzonych lub wyprażonych gorących słoików zamykanych hermetycznie przełożyć szybko kapustę razem z sokiem, lekko przy tym nimi potrząsając, aby usunąć jak najwięcej powietrza.
Sok powinien pokrywać kapustę; jeśli jest go za mało - zagotować wodę osoloną w proporcji 2 dag soli na 1 l, lekko ostudzić i dolać do słoja.
Poziom powierzchni kapusty w zalewie powinien znajdować się 2 cm poniżej krawędzi otworu słoika.
Zamknąć słoje i pasteryzować w kąpieli wodnej w temperaturze 80°C przez 20 minut. Wyjąć z wody i ostudzić. Można również kapustę pasteryzować na sucho, więcej o tym tutaj.
Przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Wypróbujcie przepis na kiszoną kapustę pasteryzowaną w słoikach i wykorzystajcie ją w potrawach:
Żeberka w kiszonej kapuście: przepis na rozgrzewający obiad
Tradycyjny przepis na kapuśniak z grzybami
Bigos szlachecki: sprawdzony przepis