Kapuśniak z grzybami - tradycyjny przepis

2021-03-29
Kapuśniak z grzybami - tradycyjny przepis
Autor: Shutterstock Kapuśniak z grzybami i kiełbasą oraz mięsem to pożywna zupa, która może stanowić jednodaniowy obiad.
łatwy
25 min
4

Kapuśniak z kwaszonej  kapusty z dodatkiem grzybów suszonych  jest aromatyczny  i pełen smaku. Można go serwować z dodatkiem ziemniaków ze zrumienioną na tłuszczu cebulką. Pycha i jakie sycące!

SKŁADNIKI

  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 5 szklanek bulionu mięsnego
  • 35 dag żeberek wieprzowych pokrojonych na kawałki
  • 15 dag wędzonej kiełbasy
  • 2 średnie marchewki pokrojone w plasterki
  • 2 cebule poszatkowane
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1 pietruszka pokrojona w plasterki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka soli (płaska)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 2 paski skórki cytrynowej
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiszoną kapustę pokroić na mniejsze kawałki  (jeśli jest bardzo kwaśna - wcześniej wypłukać ją na sicie i odsączyć)
  • Do dużego garnka wlać wywar, włożyć żeberka, pietruszkę i marchewki, 3 łyżki posiekanej cebuli, suszone grzyby. Wsypać przyprawy (liście laurowe, skórkę cytrynową, kminek i pieprz) i gotować pod przykryciem 40 minut.
  • Grzyby wyjąć z zupy, pokroić w paseczki i wrzucić z powrotem. Wlać szklankę wody i dalej gotować zupę na wolnym ogniu.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić resztę cebuli i pokrojoną kiełbasę, podsmażyć i przełożyć do kapuśniaku.
  • W osobnym rondelku lub na małej patelni z grubym dnem stopić łyżkę cukru  na karmel, dolać pół szklanki wody zagotować i wlać do zupy.
  • Wyjąć z upy ugotowane żeberka, obrać mięso z kości, pokroić je na małe kawałki  i włożyć z powrotem do zupy. Zagotować, doprawić do smaku solą lub cukrem. Zupę podawać z ziemniakami z wody  polanymi  cebulką przyrumienioną na tłuszczu.