Miodowa kapusta kiszona: przepis na kapustę kiszoną z miodem
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Miodowa kapusta kiszona jest niezwykle aromatyczna. Wprost idzie do głowy, jak młode wino. Oto przepis na kapustę kiszoną z miodem, która jest chrupka i pełna smaku!
SKŁADNIKI
- 3 kg kapusty świeżej
- 300 g czerwonej i żółtej papryki
- 1 duża marchew
- na roztwór solanki:
- 1,5 szklanki miodu płynnego
- 1 łyżka soli
- 1,5 l wody przegotowanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dokładnie umyj i obierz wszystkie warzywa.
- Paprykę pokrój w kostkę lub paski. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub zetrzyj na wiórki. Kapustę pokrój w cienkie paski lub poszatkuj
- Kapustę wymieszaj z papryką i marchwią, przełóż do słoja lub słoików, zapełniając do 2/3 wysokości i mocno ubij.
- W ciepłej wodzie rozpuścić miód i sól.
- Roztwór miodowej solanki wlać do słoików z kapustą. Zamknąć pokrywką przepuszczającą powietrze i wystawić na dwór, jeśli temperatury nie przekraczają 12°C lub do chłodnej piwnicy.
- Po 3-4 tygodniach kiszenia, otrzymasz chrupiącą i aromatyczną kiszonkę.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?