Miodowa kapusta kiszona: przepis na kapustę kiszoną z miodem

Miodowa kapusta kiszona: przepis na kapustę kiszoną z miodem
Autor: Shutterstock Chrupka i aromatyczna kapusta kiszona z miodem i warzywami
łatwy
45 min
4

Miodowa kapusta kiszona jest niezwykle aromatyczna. Wprost idzie do głowy, jak młode wino. Oto przepis na kapustę kiszoną z miodem, która jest chrupka i pełna smaku!

SKŁADNIKI

  • 3 kg kapusty świeżej
  • 300 g czerwonej i żółtej papryki
  • 1 duża marchew
  • na roztwór solanki:
  • 1,5 szklanki miodu płynnego
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 l wody przegotowanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dokładnie umyj i obierz wszystkie warzywa.
  • Paprykę pokrój w kostkę lub paski. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub zetrzyj na wiórki. Kapustę pokrój w cienkie paski lub poszatkuj
  • Kapustę wymieszaj z papryką i marchwią, przełóż do słoja lub słoików, zapełniając do 2/3 wysokości i mocno ubij.
  • W ciepłej wodzie rozpuścić miód i sól.
  • Roztwór miodowej solanki wlać do słoików z kapustą. Zamknąć pokrywką przepuszczającą powietrze i wystawić na dwór, jeśli temperatury nie przekraczają 12°C lub do chłodnej piwnicy.
  • Po 3-4 tygodniach kiszenia, otrzymasz chrupiącą i aromatyczną kiszonkę.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej