Kiszona kapusta pekińska: zdrowa żywność fermentowana
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Kiszona kapusta pekińska wzmacnia odporność, dzięki wysokiej ilości żywych bakterii probiotycznych. Kapusta to także bogate źródło witaminy C oraz minerałów. Związki zawarte w kapuście pekińskiej obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Dodatkowo kapusta pekińska zawiera wapń i potas, które pomagają unormować ciśnienie krwi. Jednym słowem zdrowa żywność za bezcen. Kiszoną kapustę pekińską można jeść jako dodatek do mięsa lub na przekąskę. Przepis na kiszoną kapustę pekińską pochodzi z książki Tylko kiszonki z Zielonej Serii wydawnictwa Buchmann.
Polecamy także ZIELONA SERIA: wyjątkowe książki o zdrowych posiłkach
SKŁADNIKI
- ½ kapusty pekińskiej (1 kg) pokrojonej wzdłuż na 4 części (odkrój głąb i zachowaj zewnętrzne liście)
- ½ cytryny pokrojonej w cienkie plasterki
- 5 cm kombu (suszone wodorosty)
- 2 łyżki soli morskiej
- 1 słoik o pojemności 1 l
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posyp wnętrze słoika solą (½ łyżki).
- Ugnieć 2 kawałki kapusty, następnie dodaj sól, cytrynę i kombu.
- Ugniatając, włóż pozostałą część kapusty i soli.
- Wyłóż odłożone wcześniej liście kapusty na wierzch i obciąż.
- Zakręć słoik i odstaw na dzień w chłodne, suche miejsce.
- Zdejmij obciążenie i wymieszaj kapustę w słoiku. Odstaw do fermentacji na 1–3 dni.
- Zakiszoną kapustę można przechowywać w lodówce do 3 dni.