Kapusta kiszona z kurkumą, czyli Złota Kapusta: przepis na kiszonkę z kapusty

2021-03-29
Kiszona kapusta z kurkumą, czyli Złota Kapusta: przepis na kiszonkę z kapusty
Autor: thinkstockphotos.com Złota Kapusta, czyli kapuściana kiszonka w stylu orientalnym, smakuje wszystkim. 
łatwy
45 min
4

Złota Kapusta, czyli kapusta kiszona z kurkumą, to chiński wynalazek. Kolor kapuścianej kiszonki przypomina barwę szat buddyjskich mnichów. Złota kiszona kapusta to przede wszystkim doskonały smak, który was zaskoczy swoim wyrafinowaniem. Kapusta kiszona z kurkumą i imbirem, to prozdrowotne połączenie dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i wzmacniającego układ odpornościowy działania kurkumy oraz imbiru. Wypróbujcie przepis na Złotą Kapustę i cieszcie się jej cudownym, orzeźwiającym i rozgrzewającym smakiem! 

Polecamy również przepis na kapustę kiszoną z jabłkami i marchewką oraz przepis na kapustę kiszoną z burakami

SKŁADNIKI

  • 2 małe białe kapusty, poszatkowane
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżeczki suszonej kurkumy
  • 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżki soli morskiej lub himalajskiej
  • 1 łyżka kminu rzymskiego (lub kminku) w całości lub zmielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę zszatkować i umieścić w dużej misce.
  • Dodać imbir, kurkumę, czosnek i sól. Mieszać rękoma (w rękawiczkach, bo kurkuma silnie barwi), aż kapusta zacznie puszczać sok.
  • Kapustę przełożyć do glinianego garnka; przykryć talerzem, na którym umieścić obciążnik; garnek przykryć ściereczką. Odstawić na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie przełożyć kapustę do słoików (porządnie ubijając) i wstawić do lodówki, by spowolnić proces kiszenia.
  • Można także kapustę pasteryzować, ale wtedy pozbawimy się dobroczynnych bakterii probiotycznych. Jak pasteryzować kiszoną kapustę w słoikach piszemy tutaj