Kapusta kiszona z kurkumą, czyli Złota Kapusta: przepis na kiszonkę z kapusty
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Złota Kapusta, czyli kapusta kiszona z kurkumą, to chiński wynalazek. Kolor kapuścianej kiszonki przypomina barwę szat buddyjskich mnichów. Złota kiszona kapusta to przede wszystkim doskonały smak, który was zaskoczy swoim wyrafinowaniem. Kapusta kiszona z kurkumą i imbirem, to prozdrowotne połączenie dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i wzmacniającego układ odpornościowy działania kurkumy oraz imbiru. Wypróbujcie przepis na Złotą Kapustę i cieszcie się jej cudownym, orzeźwiającym i rozgrzewającym smakiem!
Polecamy również przepis na kapustę kiszoną z jabłkami i marchewką oraz przepis na kapustę kiszoną z burakami
SKŁADNIKI
- 2 małe białe kapusty, poszatkowane
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżeczki suszonej kurkumy
- 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 łyżki soli morskiej lub himalajskiej
- 1 łyżka kminu rzymskiego (lub kminku) w całości lub zmielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę zszatkować i umieścić w dużej misce.
- Dodać imbir, kurkumę, czosnek i sól. Mieszać rękoma (w rękawiczkach, bo kurkuma silnie barwi), aż kapusta zacznie puszczać sok.
- Kapustę przełożyć do glinianego garnka; przykryć talerzem, na którym umieścić obciążnik; garnek przykryć ściereczką. Odstawić na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie przełożyć kapustę do słoików (porządnie ubijając) i wstawić do lodówki, by spowolnić proces kiszenia.
- Można także kapustę pasteryzować, ale wtedy pozbawimy się dobroczynnych bakterii probiotycznych. Jak pasteryzować kiszoną kapustę w słoikach piszemy tutaj.