Jak pasteryzować kiszoną kapustę w słoikach?

Jak pasteryzować kiszoną kapustę w słoikach?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kiszona kapusta pasteryzowana na zimę dobrze przechowuje się w domowych warunkach. 

Kiszenie kapusty to jeden z najlepszych sposobów przechowywania tego warzywa. Kiszona kapusta ma wiele drogocennych dla ludzkiego organizmu właściwości. Niestety w temperaturze pokojowej dość trudno jest ją przechować. Wymaga warunków chłodniczych, przynajmniej chłodnej piwnicy, o którą w nowoczesnych domach trudno. Z tego względu najlepiej kisić kapustę małymi porcjami, zjadać sukcesywnie i uzupełniać zapasy kisząc kapustę na bieżąco. Można jednak kapustę pasteryzować. Taka kapusta pozbawiona jest dobroczynnych bakterii probiotycznych, ale za to się nie psuje. Można ją przechować w warunkach domowych, w kuchennej szafce. Tak zakiszoną i pasteryzowaną kapustę wykorzystuje się do duszenia, do zupy lub bigosu. 

Wypróbujcie przepis na kiszoną kapustę pasteryzowaną w słoikach i wykorzystajcie ją w potrawach:

Żeberka w kiszonej kapuście: przepis na rozgrzewający obiad

Tradycyjny przepis na kapuśniak z grzybami

Bigos szlachecki: sprawdzony przepis

Od czego zacząć?

Przygotować kapustę kiszoną według przepisu Kiszenie kapusty. Jak kisić kapustę? 

Pasteryzacja krok po kroku

  • Do wyparzonych lub wyprażonych gorących słoików zamykanych hermetycznie przełożyć szybko kapustę razem z sokiem, lekko przy tym nimi potrząsając, aby usunąć jak najwięcej powietrza.

  • Sok powinien pokrywać kapustę; jeśli jest go za mało - zagotować wodę osoloną w proporcji 2 dag soli na 1 l, lekko ostudzić i dolać do słoja.

  • Poziom powierzchni kapusty w zalewie powinien znajdować się 2 cm poniżej krawędzi otworu słoika.

  • Zamknąć słoje i pasteryzować w kąpieli wodnej w temperaturze 80°C przez 20 minut. Wyjąć z wody i ostudzić. Można również kapustę pasteryzować na sucho, więcej o tym tutaj

  • Przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu. 

Ocena: 3,6