Kapusta kiszona z gąskami: dobry przepis na nietypową kiszonkę

2021-03-29
Kapusta kiszona z gąskami: dobry przepis na nietypową kiszonkę
Autor: Shutterstock Kapusta kiszona nabiera smaku wzbogacona o rozmaite dodatki, np. grzyby  gąski
łatwy
60 min
4

Kapusta kiszona gąskami to  pomysł na efektowną kiszonkę, którą warto przygotować w sezonie na grzyby. To czas, który  zbiega się zazwyczaj z przygotowaniem domowej kapusty kiszonej. Warto połączyć oba składniki i  uzyskać fenomenalnie pyszną kapustę kiszoną od razu z grzybami!

Polecamy również: Kiszenie kapusty: co jest potrzebne? Składniki i akcesoria [WIDEO]

SKŁADNIKI

  • 5 kg kapusty
  • 1 kg grzybów gąsek
  • łyżka nasion kopru lub kminku (w zależności od upodobań)
  • łyżka jałowca
  • 8-10 dag soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować.
  • Gąski  dokładnie umyć, obgotować w dużej ilości  wody przez 7-8 minut, odcedzić, przelać zimną wodą i odsączyć. Pokroić w paski.
  • Wymieszać grzyby z kapustą i  przyprawami. Mocno ugnieść w naczyniu, pozostawić w pomieszczeniu w którym jest  temperatura nie wyższa niż 18-20 stopni na czas fermentacji burzliwej. 
  • Gdy z kapusty przestaną uchodzić gazy -  przełożyć do słoików, zamknąć i krótko pasteryzować.