Kapusta kiszona z gąskami: dobry przepis na nietypową kiszonkę
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Kapusta kiszona gąskami to pomysł na efektowną kiszonkę, którą warto przygotować w sezonie na grzyby. To czas, który zbiega się zazwyczaj z przygotowaniem domowej kapusty kiszonej. Warto połączyć oba składniki i uzyskać fenomenalnie pyszną kapustę kiszoną od razu z grzybami!
Polecamy również: Kiszenie kapusty: co jest potrzebne? Składniki i akcesoria [WIDEO]
SKŁADNIKI
- 5 kg kapusty
- 1 kg grzybów gąsek
- łyżka nasion kopru lub kminku (w zależności od upodobań)
- łyżka jałowca
- 8-10 dag soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkować.
- Gąski dokładnie umyć, obgotować w dużej ilości wody przez 7-8 minut, odcedzić, przelać zimną wodą i odsączyć. Pokroić w paski.
- Wymieszać grzyby z kapustą i przyprawami. Mocno ugnieść w naczyniu, pozostawić w pomieszczeniu w którym jest temperatura nie wyższa niż 18-20 stopni na czas fermentacji burzliwej.
- Gdy z kapusty przestaną uchodzić gazy - przełożyć do słoików, zamknąć i krótko pasteryzować.