Chrupiące kąski brokułowe z parmezanem. Banalnie prosty przepis na zachwycającą przegryzkę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ten szybki i łatwy przepis na chrupiące parmezanowe kąski brokułowe to idealna przekąska, przystawka lub dodatek do dania głównego. Świeże różyczki brokułów upieczone na złoty kolor smakują obłędnie. Zobaczcie, jak zrobić pieczone brokuły w aromatycznej panierce.
Jak zrobić kąski brokułowe z parmezanem?
KROK 1: Różyczki brokuła obtoczyć w majonezie, a następnie w parmezanie wymieszanym z mąką migdałową i przyprawami.
KROK 2: Brokuły ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 3: Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez 30 minut. W tym czasie brokuły staną się złotobrązowe, kruche i chrupiące.
Przepis na kąski brokułowe z parmezanem
- To łatwy przepis na pyszną przekąskę idealną na imprezę lub dodatek do dania głównego.
- Brokuły z parmezanem robi się szybko. Czas przygotowania to niecałe 10 minut. Kąski pieką się pół godziny.
- Lista składników jest krótka i znajdują się na niej cztery produkty plus przyprawy.
- Mąkę migdałową można zastąpić inną. Sprawdzi się kasztanowa lub kokosowa, która nada przyjemnego aromatu.
- Tak przygotowane kąski można przechowywać w lodówce do czterech dni.
- Różyczki w parmezanie świetnie smakują odgrzane następnego dnia. Można to zrobić w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
Z czym podawać z kąski brokułowe?
Kąski brokułowe to pyszna przekąska, którą można podać w towarzystwie rożnych sosów:
- Sos guacamole: klasyk kuchni meksykańskiej
- Tzatziki: co to jest? Przepis na sos grecki
- Sos z zielonego pieprzu. Niebanalny dodatek, który odmieni wiele dań
- Sos ranczerski. Dodatek, który odmieni wiele tradycyjnych dań
- Zdrowy sos orzechowy
SKŁADNIKI
- 500 g brokułów
- 3/4 szklanki majonezu
- 1 i 1/4 szklanki mąki migdałowej
- 1 szklanka startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuł pokroić na różyczki
- Majonez przełożyć do miski. Do drugiej wsypać mąkę migdałową, parmezan, proszek do pieczenia, słodką paprykę, czosnek, sól i pieprz.
- Każdą brokułową różyczkę obtoczyć w majonezie, a następnie w panierce. Układać obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut, aż panierka będzie złotobrązowa i chrupiąca, a brokuły będą kruche.
- Podawać z sosem jako przekąskę lub dodatek do obiadu.