Chrupiące kąski brokułowe z parmezanem. Banalnie prosty przepis na zachwycającą przegryzkę

kąski brokułowe
Autor: Shutterstock Chrupiące kąski brokułowe z parmezanem oczarują smakiem.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ten szybki i łatwy przepis na chrupiące parmezanowe kąski brokułowe to idealna przekąska, przystawka lub dodatek do dania głównego. Świeże różyczki brokułów upieczone na złoty kolor smakują obłędnie. Zobaczcie, jak zrobić pieczone brokuły w aromatycznej panierce.

Jak zrobić kąski brokułowe z parmezanem?

KROK 1: Różyczki brokuła obtoczyć w majonezie, a następnie w parmezanie wymieszanym z mąką migdałową i przyprawami.

KROK 2: Brokuły ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 3: Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez 30 minut. W tym czasie brokuły staną się złotobrązowe, kruche i chrupiące.

Przepis na kąski brokułowe z parmezanem

  • To łatwy przepis na pyszną przekąskę idealną na imprezę lub dodatek do dania głównego.
  • Brokuły z parmezanem robi się szybko. Czas przygotowania to niecałe 10 minut. Kąski pieką się pół godziny.
  • Lista składników jest krótka i znajdują się na niej cztery produkty plus przyprawy.
  • Mąkę migdałową można zastąpić inną. Sprawdzi się kasztanowa lub kokosowa, która nada przyjemnego aromatu.
  • Tak przygotowane kąski można przechowywać w lodówce do czterech dni.
  • Różyczki w parmezanie świetnie smakują odgrzane następnego dnia. Można to zrobić w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.

Z czym podawać z kąski brokułowe?

Kąski brokułowe to pyszna przekąska, którą można podać w towarzystwie rożnych sosów:

SKŁADNIKI

  • 500 g brokułów
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 1 i 1/4 szklanki mąki migdałowej
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuł pokroić na różyczki
  • Majonez przełożyć do miski. Do drugiej wsypać mąkę migdałową, parmezan, proszek do pieczenia, słodką paprykę, czosnek, sól i pieprz.
  • Każdą brokułową różyczkę obtoczyć w majonezie, a następnie w panierce. Układać obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut, aż panierka będzie złotobrązowa i chrupiąca, a brokuły będą kruche.
  • Podawać z sosem jako przekąskę lub dodatek do obiadu.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej