Bób z boczkiem i cebulą - jak przyrządzić? [przepis]

Marta Balko
bob-z-boczkiem-i-dodatkami-jak-przyrzadzic-latwy-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Bób plus boczek - duet idealny!
łatwy
40 min
4

Sezon na bób w pełni. Zwykle zjadamy go po ugotowaniu w osolonej wodzie, ale to smaczne warzywo możemy serwować w bogatszej wersji. Podajemy łatwy przepis na bób z boczkiem i dodatkami.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bób gotujemy do miękkości (ok. 20 minut) w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy ze skórki.
  • W rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy obraną i drobniutko pokrojoną cebulkę, boczek pokrojony w małą kosteczkę i smażymy, aż się lekko podrumienią.
  • Dajemy następnie obrany bób, smażymy chwilę, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Marta Balko