Krupnik na podrobach z bobem

2021-03-29
Krupnik na podrobach z bobem
Autor: thinkstockphotos.com Krupnik jest pożywną i zdrową zupą. 
łatwy
60 min
4

Krupnik na podrobach z bobem to miła odmiana codziennych posiłków. Co ciekawe, nim do Polski trafiły ziemniaki, bób często gościł na stołach naszych przodków, jako danie główne, ale także dodawano go do krupniku. W sezonie na bób warto wypróbować ten przepis, ale można go przygotować o każdej porze roku z bobem konserwowym lub mrożonym. Użycie do przygotowania wywaru podrobów drobiowych pozwala nieco zaoszczędzić na domowym budżecie. Krupnik z bobem zachwyci was i waszych bliskich. 

Zobacz, jak ugotować bób:

SKŁADNIKI

  • 25 dag podrobowych drobiowych: serc lub żołądków albo obu na raz
  • 10 dag kaszy jęczmiennej typu "pęczak" albo innej
  • 25 dag włoszczyzny (marchewka, pietruszka, kawałek selera, por)
  • 25 dag ugotowanego i obranego bobu lub 1 puszka bobu (obrać z łupinek)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub koperku
  • sól 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podrobów i warzyw ugotować wywar. Gdy podroby będą miękkie, wyjąć je i pokroić. Wyjąć również warzywa i pokroić. 
  • Oddzielnie ugotować bób. Jeśli użyjecie bobu z puszki, możecie ominąć ten etap. Gotowany bób należy obrać. 
  • Do wywaru dodać kaszę i gotować, aż się rozklei, to jest ok. 15-20 minut. 
  • Dodać bób, pokrojone podroby i warzywa, zagotować, zdjąć z ognia. Na koniec dodać łyżkę surowego masła, zamieszać i podawać.
  • Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.