Ziemniaki faszerowane bobem, serem, miętą i sezamem: przepis

2021-03-29
Ziemniaki faszerowane bobem, serem, miętą i sezamem: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Pysznie ziemniaczki faszerowane bobem.
łatwy
20 min
4

Ziemniaki faszerowane bobem to doskonały dodatek do pieczonych mięs. Są niezwykle smaczne, a co najważniejsze przygotowane z powszechnie znanych składników. Takie połączenia - szybkie i proste - zawsze gwarantują smaczny posiłek. Podajemy przepis zaczerpnięty z książki Marii Banach pt. "Strączki".

SKŁADNIKI

  • 200 g bobu
  • 8 średnich ziemniaków
  • 100 g twarogu
  • 70 g startego sera cheddar
  • 2 garści świeżej mięty
  • 2 łyżki sezamu
  • oliwa
  • sól pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki myjemy i gotujemy w łupinach do miękkości.
  • Gotujemy bób, odcedzamy, wyjmujemy z łupin i rozgniatamy widelcem
  • Do bobu dodajemy twaróg, starty cheddar, posiekaną miętę i sezam. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Ugotowane ziemniaki nacieramy oliwą i układamy w niewielkich odstępach. 
  • Tak przygotowanym ziemniakom ścinamy górę i za pomocą łyżeczki wydrążamy część warzywa. Powstałe wgłębienie wkładamy wypełniamy farszem w taki sposób, aby nadzienie trochę wystawało ponad powierzchnię ziemniaka. 
  • Zapiekamy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy na gorąco.