Ziemniaki faszerowane bobem, serem, miętą i sezamem: przepis

Ziemniaki faszerowane bobem, serem, miętą i sezamem: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pysznie ziemniaczki faszerowane bobem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ziemniaki faszerowane bobem to doskonały dodatek do pieczonych mięs. Są niezwykle smaczne, a co najważniejsze przygotowane z powszechnie znanych składników. Takie połączenia - szybkie i proste - zawsze gwarantują smaczny posiłek. Podajemy przepis zaczerpnięty z książki Marii Banach pt. "Strączki".

Składniki

  • 200 g bobu

  • 8 średnich ziemniaków

  • 100 g twarogu

  • 70 g startego sera cheddar

  • 2 garści świeżej mięty

  • 2 łyżki sezamu

  • oliwa

  • sól pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki myjemy i gotujemy w łupinach do miękkości.

  • Gotujemy bób, odcedzamy, wyjmujemy z łupin i rozgniatamy widelcem

  • Do bobu dodajemy twaróg, starty cheddar, posiekaną miętę i sezam. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  • Ugotowane ziemniaki nacieramy oliwą i układamy w niewielkich odstępach. 

  • Tak przygotowanym ziemniakom ścinamy górę i za pomocą łyżeczki wydrążamy część warzywa. Powstałe wgłębienie wkładamy wypełniamy farszem w taki sposób, aby nadzienie trochę wystawało ponad powierzchnię ziemniaka. 

  • Zapiekamy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy na gorąco.

Ocena: 5