Pachnąca tymiankiem pierś kurczaka nadziewana bobem

Pachnąca tymiankiem pierś kurczaka nadziewana bobem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kurczak nadziewany bobem dla wszystkich smakoszy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Piersi z kurczaka nadziewane bobem to propozycja na urozmaicenie domowych obiadów. Wystarczy trochę bobu i przyprawy, żeby piersi z kurczaka nadać całkiem inny smak. To znakomite danie na letnie dni - lekkie i smaczne, w sam raz na rodzinny obiad w ogrodzie.

Składniki

  • 2 piersi kurczaka

  • 300–400 g bobu

  • łyżeczka tymianku suszonego + kilka gałązek świeżego

  • 2 łyżeczki oliwy

  • ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę

  • sól, pieprz

  • 10 cienkich plastrów boczku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bób ugotuj w osolonej wodzie, obierz i dopraw oliwą, solą, pieprzem, czosnkiem i suszonym tymiankiem.

  • Piersi natnij, aby utworzyć kieszonki, nadziewaj bobem.

  • Na desce do krojenia tak ułóż 5 plastrów boczku, by lekko nachodziły

  • na siebie, połóż na nich pierś i zawiń w boczek.

  • Tak samo postępuj z drugą piersią.

  • Ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40–45 minut w 180°C. Gotowe piersi przez chwilę studź przed pokrojeniem.

Bób nie tylko gotowany

Bób to wspaniałe warzywo strączkowe które dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych, jest smaczny, niekłopotliwy w uprawie i daje bardzo wiele możliwości wykorzystania go w kuchni. Najczęściej jadamy bób po prostu ugotowany w wodzie. I nic w tym dziwnego, bo to najprostszy sposób jego przygotowania, a tak przyrządzony bób smakuje znakomicie. Taki gotowany bób można również dodać do sałatek lub nadziać nim mięso, jak w naszym przepisie. Bób można również usmażyć, uzyskując w ten sposób dość kaloryczną, ale pyszną przekąskę.

Przepis pochodzi z książki „Rośliny strączkowe”.

Ocena: 5