Bób smażony na maśle - lepszego nie jedliście!
2022-06-15
łatwy
25 min
3
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Bób smażony na maśle to moje tegoroczne odkrycie! Zawsze najbardziej lubiłam ziarna bobu ugotowane w osolonej wodzie. Mimo wielu prób przygotowywania ich w inny sposób, i tak wracałam do tradycyjnej wersji. Jednak ostatnio jej pozycja została zagrożona, bo spróbowałam bobu smażonego na maśle - z limonką i chili. Smakuje obłędnie - i jako samodzielna przekąska, i jako dodatek do sałatek.
SKŁADNIKI
- bób
- limonka lub cytryna
- płatki chili
- sól
- masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bób obrać ze skórki. Rozgrzać masło, wrzucić na patelnię bób, mocno przyprawić solą, spróbować.
- Ta potrawa potrzebuje naprawdę sporo soli, więc nie wahaj się próbować i dosalać w razie potrzeby.
- Gdy już osiągniesz idealny smak dodaj płatki chili lub chili mielone, albo oba.
- Smaż do momentu aż bób będzie miękki i zacznie zmieniać kolor, przełóż na miskę.
- Skrop obficie sokiem wyciśniętym z limonki. Możesz też użyć soku z cytryny.
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?