Bób smażony na maśle - lepszego nie jedliście!

Bób smazony ma maśle
Autor: Shutterstock
łatwy
25 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

To moje tegoroczne odkrycie! Zawsze najbardziej lubiłam bób ugotowany w osolonej wodzie, mimo wielu prób przygotowywania w inny sposób. I tak wracałam do tradycyjnej wersji. jednak jej pozycja została zagrożona, gdy spróbowałam bobu smażonego na maśle z limonką i chili. Smakuję obłędnie - i jako samodzielna przekąska i jako dodatek do sałatek.

SKŁADNIKI

  • bób
  • limonka lub cytryna
  • płatki chili
  • sól
  • masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bób obrać ze skórki. Rozgrzać masło, wrzucić na patelnie bób, mocno przyprawić solą, spróbować.
  • Ta potrawa potrzebuje naprawdę sporo soli, więc nie wahaj się próbować i dosalać w razie potrzeby.
  • Gdy już osiągniesz idealny smak dodaj płatki chili lub chili mielone, albo oba.
  • Smaż do momentu aż bób będzie miękki i zacznie zmieniać kolor, przełóż na miskę.
  • Skrop obficie sokiem wyciśniętym z limonki. Możesz też użyć soku z cytryny.
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej