Bób smażony na maśle - lepszego nie jedliście!

Bób smazony ma maśle
Autor: Shutterstock
łatwy
25 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Bób smażony na maśle to moje tegoroczne odkrycie! Zawsze najbardziej lubiłam ziarna bobu ugotowane w osolonej wodzie. Mimo wielu prób przygotowywania ich w inny sposób, i tak wracałam do tradycyjnej wersji. Jednak ostatnio jej pozycja została zagrożona, bo spróbowałam bobu smażonego na maśle - z limonką i chili. Smakuje obłędnie - i jako samodzielna przekąska, i jako dodatek do sałatek.

SKŁADNIKI

  • bób
  • limonka lub cytryna
  • płatki chili
  • sól
  • masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bób obrać ze skórki. Rozgrzać masło, wrzucić na patelnię bób, mocno przyprawić solą, spróbować.
  • Ta potrawa potrzebuje naprawdę sporo soli, więc nie wahaj się próbować i dosalać w razie potrzeby.
  • Gdy już osiągniesz idealny smak dodaj płatki chili lub chili mielone, albo oba.
  • Smaż do momentu aż bób będzie miękki i zacznie zmieniać kolor, przełóż na miskę.
  • Skrop obficie sokiem wyciśniętym z limonki. Możesz też użyć soku z cytryny.
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?

Galeria: Zakochaj się w bobie – oto 10 potraw z bobem na różne sposoby

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej