Bezglutenowe pączki. Bez mąki pszennej i drożdży, a pyszne i puszyste
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jeżeli zmagacie się z celiakią lub po prostu unikacie glutenu, ten przepis jest właśnie dla was. Dzięki niemu nie musicie odmawiać sobie słodkiej przekąski w tłusty czwartek. Pyszne i puszyste pączki bezglutenowe robi się łatwo z kilku składników w niecałe półgodziny. Zobaczcie, jak zrobić domowe pączki bez glutenu i sprawdźcie ten szybki przepis.
Z czego zrobić pączki bezglutenowe?
Puszyste pączki niezawierające glutenu składają się z prostych produktów, które są w sklepach przez cały rok. Wszystkie składniki są do kupienia w wielu sklepach. Coraz więcej marketów oferuje bezglutenowe produkty. Lista składników obejmuje osiem produktów oraz olej roślinny potrzebny do usmażenia domowych pączków bezglutenowych.
Do przygotowania ciasta na bezglutenowe pączki wykorzystuje się takie składniki jak:
- mąka bezglutenowa
- skrobia ziemniaczana
- naturalny jogurt
- jajka
- cukier lub jego zamiennik
- ekstrakt waniliowy
- łupiny babki jajowatej
- proszek do pieczenia
- olej do smażenia
Jak zrobić pączki bezglutenowe?
Wbrew pozorom przygotowanie ciasta i usmażenie domowych pączków bez glutenu nie jest skomplikowane. Robi się je szybko i sprawnie. W sumie czas przygotowania nie powinien przekroczyć półgodziny. Postępując według tego łatwego przepisu przygotujecie furę małych pączków, które są bezpieczne dla osób chorych na celiakię czy alergików.
Jak więc zrobić domowe pączki bezglutenowe na tłusty czwartek?
- 1. krok – wymieszanie składników mokrych
- 2. krok – wymieszanie składników suchych
- 3. krok – połączenie składników mokrych i suchych
- 4. krok – usmażenie pączków bezglutenowych
- 5. krok – oprószenie cukrem gotowych pączków bezglutenowych
Jak podawać bezglutenowe pączki?
Pyszne małe pączki bez glutenu to pomysł na słodką przekąskę na tłusty czwartek i nie tylko. Pączki są tak dobre, że nawet osoby, które nie muszą rezygnować czy ograniczać glutenu, będą pod wielkim wrażeniem ich smaku. Dzięki łatwości i szybkości przygotowania można je robić nie tylko z okazji tłustego czwartku.
Po usmażeniu pączków bez glutenu warto oprószyć je cukrem lub cukrem pudrem. Sprawdzi się też domowy lukier cytrynowy oraz skórka pomarańczowa.
Pyszne bezglutenowe pączki to propozycja na słodką przekąskę między posiłkami lub deser. Można zapakować je do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy.
SKŁADNIKI
- 3/4 szklanki mąki bezglutenowej
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru lub słodzika
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka łupin babki jajowatej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przelać jogurt i ekstrakt z wanilii. Wbić jajka i roztrzepać widelcem.
- Do drugiej miski przesypać mąkę, skrobię ziemniaczaną, skrobię, cukier, łupiny babki jajowatej i proszek do pieczenia. Wymieszać.
- Suche składniki połączyć z mokrymi. Mieszać, aż się połączą w gładkie i gęste ciasto.
- Do garnka wlać olej i rozgrzać do 175 stopni C.
- Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta i zsuwać je drugą łyżką do gorącego oleju. Smażyć po 4 minuty z obu stron na rumiany kolor.
- Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na talerzy wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.