Awokado faszerowane kurczakiem to mój sposób na pyszną kolację. Gotowe w kilka minut

Przepyszne faszerowane awokado to świetny pomysł na prosty w przygotowaniu lunch czy kolację. Wystarczy kilka składników, by przygotować ciekawe danie, które zasmakuje całej rodzinie. Jest smaczne, sycące i bardzo aromatyczne.
Prosty sposób na wykwintną kolację. Faszerowane awokado to hit
Przepyszne faszerowane kurczakiem awokado to prosty sposób na sycące i ciekawe danie, które świetnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Jest proste w przygotowaniu, a smakuje dosłownie obłędnie. Z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy.
Co świetne w tym daniu to fakt, że przepis można dowolnie modyfikować według własnych upodobań. Kurczak wcale nie musi gotowany, sprawdzi się również grillowany, smażony czy pieczony. Dodać można również paprykę czy inne warzywa lub zamienić ser na cheddar, czy mozzarellę.
Wykorzystaj farsz do innych potraw. Goście będą zachwyceni
Co więcej, zazwyczaj farszu będzie więcej niż będziemy potrzebować do faszerowania naszych awokado, dzięki czemu możemy go później wykorzystać na przykład do faszerowanej papryki, pomidorów czy quesadilli.
To świetny sposób na prosty posiłek, który pokocha cała rodzina. Można również podać je jako przystawkę na imprezie i mieć pewność, że to danie zrobi prawdziwą furorę wśród gości. Nie jest bowiem ciężkie do przygotowania, a smakuje doprawdy obłędnie.
SKŁADNIKI
- 4 awokado
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g serka śmietankowego
- 100 g pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 150 g parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka oczyszczamy i gotujemy.
- Kiedy będzie gotowy kroimy go w paski.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Awokado kroimy na pół i wyciągamy pestkę.
- Wydrążamy część miąższu z awokado i wkładamy go do miski.
- Dodajemy pokrojonego kurczaka, pokrojoną cebulę, serek śmietankowy, pokrojone w kostkę pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- Nasze nadzienie wkładamy do każdego awokado i posypujemy parmezanem.
- Pieczemy około 9 minut.