Qurrito, czyli quesadilla z kurczakiem. Prosty przepis na pyszny domowy fast food

qurrito
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Pełne pysznych składników qurrito to pomysł na niebanalny obiad, który zaskoczy bliskich. W chrupiącej tortilli ukryło się sporo smakowitych składników. Jest tu soczysty kurczak, papryka, kukurydza, aromatyczne przyprawy oraz dwa rodzaje serów, które roztapiają się w czasie grillowania. Poznaj łatwy i szybki przepis na qurrito i dowiedz się, jak je zrobić.

Co to jest quritto?

Qurrito, zwane także kurito, to już kultowa potrawa, która od 2010 roku gości w menu sieci KFC. W ciągu kilku lat zyskało sporą rzeszę fanów. Wiele osób postanowiło, że będzie je robić samodzielnie w domu i rozgryzie oryginalny przepis. W ten sposób w internecie pojawiło się mnóstwo przepisów na ten fast przysmak z kurczakiem w roli głównej.

Co potrzeba na qurrito? Na liście składników znalazły się tortille, pierś kurczaka, starty ser żółty, mozzarella, warzywa, przyprawy i dodatki. Według znawców tematu tajemniczym składnikiem jest sos barbecue, który odpowiada za niebanalny smak.

Ile kalorii ma qurrito? Chociaż jest to danie typu fast food, w wersji domowej jest zdrowsze niż w tej oryginalnej z restauracji. Qurrito przyrządzone samodzielnie w domu ma niecałe 600 kcal. Zawiera mniej tłuszczu i węglowodanów.

Jak zrobić domowe qurrito?

Przepis na qurrito jest łatwy i szybki. Najpierw należy zamarynować pokrojonego w paski kurczaka, a potem go usmażyć. Na tortilli układa się kurczaka i dodatki oraz posypuje startym żółtym serem. Tortille składa się na pół i smaży na patelni grillowej. Ser przyjemnie się roztapia, a na plackach powstają rumiane paski. W tym przepisie, dowiesz się, jak zrobić qurrito na patelni.

Przepis na qurrito

  • To szybkie i łatwe danie, które robi się błyskawicznie.
  • Lista składników jest krótka. Wszystkie produkty są w sklepach o każdej porze roku.
  • W tym domowym fast foodzie dużą rolę odgrywa żółty ser. Najlepiej sprawdzi się ser gouda lub cheddar.  
  • Zamiast mozzarelli sprawdzi się słona feta.
  • Qurrito można wzbogacić, dodając inne składniki jak czerwona cebula, papryczka chili czy posiekane świeże zioła.

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi kurczaka
  • 4 tortille
  • 150 g startego żółtego sera
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • 1 mała czerwona papryka
  • 4 łyżki sosu barbecue
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • kilka kropli sosu tabasco
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka pokroić w paski i przełożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, chili, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Wlać oliwę z oliwek i tabasco. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Mozzarellę pokroić w plastry. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
  • Paski kurczaka smażyć na mocno rozgrzanej patelni, aż zaczną się rumienić.
  • Każdą tortillę posmarować sosem barbecue. Na połowie ułożyć usmażone paski kurczaka, plastry mozzarelli i paski papryki. Posypać żółtym serem przykryć drugą częścią i docisnąć.
  • Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej kilka minut na rumiano z obu stron, dociskając łopatką. Dzięki temu sery się roztopią i skleją tortille.
  • Pokroić na porcje i podawać z kolorową sałatą oraz dipem jogurtowym. 
Jak zrobić domową TORTILLĘ pszenną? Zobacz wideo Beszamel.pl
Anna Szulc-Górska
więcej