Qurrito, czyli quesadilla z kurczakiem. Prosty przepis na pyszny domowy fast food
Pełne pysznych składników qurrito to pomysł na niebanalny obiad, który zaskoczy bliskich. W chrupiącej tortilli ukryło się sporo smakowitych składników. Jest tu soczysty kurczak, papryka, kukurydza, aromatyczne przyprawy oraz dwa rodzaje serów, które roztapiają się w czasie grillowania. Poznaj łatwy i szybki przepis na qurrito i dowiedz się, jak je zrobić.
Co to jest quritto?
Qurrito, zwane także kurito, to już kultowa potrawa, która od 2010 roku gości w menu sieci KFC. W ciągu kilku lat zyskało sporą rzeszę fanów. Wiele osób postanowiło, że będzie je robić samodzielnie w domu i rozgryzie oryginalny przepis. W ten sposób w internecie pojawiło się mnóstwo przepisów na ten fast przysmak z kurczakiem w roli głównej.
Co potrzeba na qurrito? Na liście składników znalazły się tortille, pierś kurczaka, starty ser żółty, mozzarella, warzywa, przyprawy i dodatki. Według znawców tematu tajemniczym składnikiem jest sos barbecue, który odpowiada za niebanalny smak.
Ile kalorii ma qurrito? Chociaż jest to danie typu fast food, w wersji domowej jest zdrowsze niż w tej oryginalnej z restauracji. Qurrito przyrządzone samodzielnie w domu ma niecałe 600 kcal. Zawiera mniej tłuszczu i węglowodanów.
Jak zrobić domowe qurrito?
Przepis na qurrito jest łatwy i szybki. Najpierw należy zamarynować pokrojonego w paski kurczaka, a potem go usmażyć. Na tortilli układa się kurczaka i dodatki oraz posypuje startym żółtym serem. Tortille składa się na pół i smaży na patelni grillowej. Ser przyjemnie się roztapia, a na plackach powstają rumiane paski. W tym przepisie, dowiesz się, jak zrobić qurrito na patelni.
Przepis na qurrito
- To szybkie i łatwe danie, które robi się błyskawicznie.
- Lista składników jest krótka. Wszystkie produkty są w sklepach o każdej porze roku.
- W tym domowym fast foodzie dużą rolę odgrywa żółty ser. Najlepiej sprawdzi się ser gouda lub cheddar.
- Zamiast mozzarelli sprawdzi się słona feta.
- Qurrito można wzbogacić, dodając inne składniki jak czerwona cebula, papryczka chili czy posiekane świeże zioła.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi kurczaka
- 4 tortille
- 150 g startego żółtego sera
- 1 kulka mozzarelli (125 g)
- 1 mała czerwona papryka
- 4 łyżki sosu barbecue
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki chili
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- kilka kropli sosu tabasco
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka pokroić w paski i przełożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, chili, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Wlać oliwę z oliwek i tabasco. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.
- Mozzarellę pokroić w plastry. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
- Paski kurczaka smażyć na mocno rozgrzanej patelni, aż zaczną się rumienić.
- Każdą tortillę posmarować sosem barbecue. Na połowie ułożyć usmażone paski kurczaka, plastry mozzarelli i paski papryki. Posypać żółtym serem przykryć drugą częścią i docisnąć.
- Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej kilka minut na rumiano z obu stron, dociskając łopatką. Dzięki temu sery się roztopią i skleją tortille.
- Pokroić na porcje i podawać z kolorową sałatą oraz dipem jogurtowym.