Aromatyczną pastę robię z tych orzechów. Jest pyszna, zdrowa i uniwersalna
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Co można zrobić z dużą ilością orzechów włoskich? Najlepszym rozwiązaniem tego problemu jest przyrządzenie pysznej i aromatycznej pasty z orzechów włoskich, której smak podkręcają przyprawy. To wytrawne smarowidło sprawdzi się jako doskonały dodatek do wielu różnych potraw. Oto prosty i szybki przepis na pastę z orzechów włoskich na słono.
Z czego zrobić pastę z orzechów włoskich na słono?
W tym sprawdzonym przepisie na wytrawną pastę orzechową wykorzystuje się kilka prostych składników. Wszystkie produkty są łatwo dostępne przez cały rok. Wyróżniają się wysoką zawartością substancji odżywczych. Są bogate w witaminy i minerały, a także pozytywnie wpływają na zdrowie całego organizmu.
Czy pasta z orzechów włoskich jest zdrowa? Dzięki starannemu doborowi składników pasta przyrządzona według tego przepisu jest zdrowa i warto wprowadzić ją do diety. Chociaż lista składników jest krótka, znalazły się na niej produkty zdrowe i naturalne.
- orzechy włoskie – bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3, witaminy z grupy B, C, A, E i K oraz potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk
- oliwa z oliwek – źródło zdrowych tłuszczy, korzystnie wpływa na trawienie i serce, a także włosy i skórę
- czosnek – naturalny antybiotyk, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne
- parmezan – lekkostrawny ser bogaty w białko i wapń, pozytywnie wpływa na kości
- sok z cytryny – źródło witaminy C, E i z grupy B oraz antyoksydantów, wzmacnia odporność i pozytywnie działa na urodę
- przyprawy – sól, pieprz i słodka papryka podkręcają smak pasty orzechowej
Jak zrobić pastę z orzecha włoskiego?
Przepis na pastę orzechową w wersji wytrawnej jest bardzo łatwy. Nic nie trzeba wcześniej gotować, smażyć czy piec. Smarowidło przyrządza się z naturalnych produktów. Do przygotowania przyda się mocny blender, który połączy składniki w gładką pastę. To szybki przepis na aromatyczną pastę z orzechów włoskich. Czas przygotowania nie powinien przekroczyć 10 minut.
Jak zrobić pastę orzechową na słono? Z tym prostym przepisem uda się już za pierwszym razem. Przygotowanie jest bardzo łatwe i nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek.
- 1. krok – zmiksowanie orzechów włoskich z pozostałymi składnikami
- 2. krok – doprawienie pasty orzechowej
- 3. krok – przełożenie pasty z orzechów włoskich do miseczki lub słoiczka
Przed przystąpieniem do przygotowania pasty orzechy włoskie warto namoczyć w wodzie. Dzięki temu prostemu zabiegowi łatwiej jest obrać je ze skórki, a zawarte w nich substancje odżywcze organizm lepiej przyswoi.
Jak podawać pastę z orzechów włoskich na słono?
Właśnie teraz sezon na orzech włoskie jest w pełni. Warto z niego skorzystać i przygotować tę oryginalną i zdrową pastę w słonej odsłonie. Wytrawna pasta orzechowa jest wyjątkowo dobra i ma wszechstronne zastosowanie. Świetnie smakuje nie tylko z pieczywem. Można serwować ją jako dodatek do przekąsek typu krakersy, paluszki grissini czy świeże warzywa pokrojone w słupki. Sprawdzi się też jako składników sosów do sałatek i makaronów, marynat do mięs czy zup. Słoiczek pasty z orzechów włoskich na słono zawsze warto mieć w lodówce.
SKŁADNIKI
- 150 g orzechów włoskich łuskanych
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do blendera wsypać orzechy włoskie i parmezan. Dodać posiekany czosnek i wlać oliwę z oliwek oraz sok z cytryny.
- Miksować, aż składniki się połączą i powstanie gładka pasta.
- Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać.
- Pastę przełożyć do miseczki lub słoiczka. Przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu tygodnia.
- Podawać jako dodatek do różnych dań na ciepło, sosów i przekąsek.