Aromatyczną pastę robię z tych orzechów. Jest pyszna, zdrowa i uniwersalna

pasta z orzechów włoskich na słono
Autor: Shutterstock Zmiksuj orzechy włoskie z tymi dodatkami. Wytrawna pasta to kulinarny „must have” tego sezonu.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z dużą ilością orzechów włoskich? Najlepszym rozwiązaniem tego problemu jest przyrządzenie pysznej i aromatycznej pasty z orzechów włoskich, której smak podkręcają przyprawy. To wytrawne smarowidło sprawdzi się jako doskonały dodatek do wielu różnych potraw. Oto prosty i szybki przepis na pastę z orzechów włoskich na słono.

Z czego zrobić pastę z orzechów włoskich na słono?

W tym sprawdzonym przepisie na wytrawną pastę orzechową wykorzystuje się kilka prostych składników. Wszystkie produkty są łatwo dostępne przez cały rok. Wyróżniają się wysoką zawartością substancji odżywczych. Są bogate w witaminy i minerały, a także pozytywnie wpływają na zdrowie całego organizmu.

Czy pasta z orzechów włoskich jest zdrowa? Dzięki starannemu doborowi składników pasta przyrządzona według tego przepisu jest zdrowa i warto wprowadzić ją do diety. Chociaż lista składników jest krótka, znalazły się na niej produkty zdrowe i naturalne.

  • orzechy włoskie – bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3, witaminy z grupy B, C, A, E i K oraz potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk
  • oliwa z oliwek – źródło zdrowych tłuszczy, korzystnie wpływa na trawienie i serce, a także włosy i skórę
  • czosnek – naturalny antybiotyk, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne
  • parmezan – lekkostrawny ser bogaty w białko i wapń, pozytywnie wpływa na kości
  • sok z cytryny – źródło witaminy C, E i z grupy B oraz antyoksydantów, wzmacnia odporność i pozytywnie działa na urodę
  • przyprawy – sól, pieprz i słodka papryka podkręcają smak pasty orzechowej

Jak zrobić pastę z orzecha włoskiego?

Przepis na pastę orzechową w wersji wytrawnej jest bardzo łatwy. Nic nie trzeba wcześniej gotować, smażyć czy piec. Smarowidło przyrządza się z naturalnych produktów. Do przygotowania przyda się mocny blender, który połączy składniki w gładką pastę. To szybki przepis na aromatyczną pastę z orzechów włoskich. Czas przygotowania nie powinien przekroczyć 10 minut.

Jak zrobić pastę orzechową na słono? Z tym prostym przepisem uda się już za pierwszym razem. Przygotowanie jest bardzo łatwe i nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek.

  • 1. krok – zmiksowanie orzechów włoskich z pozostałymi składnikami
  • 2. krok – doprawienie pasty orzechowej
  • 3. krok – przełożenie pasty z orzechów włoskich do miseczki lub słoiczka

Przed przystąpieniem do przygotowania pasty orzechy włoskie warto namoczyć w wodzie. Dzięki temu prostemu zabiegowi łatwiej jest obrać je ze skórki, a zawarte w nich substancje odżywcze organizm lepiej przyswoi.

Jak podawać pastę z orzechów włoskich na słono?

Właśnie teraz sezon na orzech włoskie jest w pełni. Warto z niego skorzystać i przygotować tę oryginalną i zdrową pastę w słonej odsłonie. Wytrawna pasta orzechowa jest wyjątkowo dobra i ma wszechstronne zastosowanie. Świetnie smakuje nie tylko z pieczywem. Można serwować ją jako dodatek do przekąsek typu krakersy, paluszki grissini czy świeże warzywa pokrojone w słupki. Sprawdzi się też jako składników sosów do sałatek i makaronów, marynat do mięs czy zup. Słoiczek pasty z orzechów włoskich na słono zawsze warto mieć w lodówce.

SKŁADNIKI

  • 150 g orzechów włoskich łuskanych
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do blendera wsypać orzechy włoskie i parmezan. Dodać posiekany czosnek i wlać oliwę z oliwek oraz sok z cytryny.
  • Miksować, aż składniki się połączą i powstanie gładka pasta.
  • Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać.
  • Pastę przełożyć do miseczki lub słoiczka. Przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu tygodnia.
  • Podawać jako dodatek do różnych dań na ciepło, sosów i przekąsek.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej