Amerykanie za nimi szaleją. Te placki zachwycają swoją chrupkością

2025-03-04
Kinga Goldstein
Amerykanie za nimi szaleją. Te placki zachwycają swoją chrupkością
Autor: Shutterstock.com Amerykanie za nimi szaleją. Te placki zachwycają swoją chrupkością
łatwy
25 min
2

Dieta wegetariańska

Złocistobrązowe placuszki, które na zewnątrz są wspaniale chrupiące, a w środku puszyste. Hash browns cieszą się ogromną popularnością w szczególności w Stanach Zjednoczonych. Podpowiadamy, jak wykonać je samodzielnie w domu. Potrzeba tylko kilku prostych składników.

Takich placuszków jeszcze nie jedliście. Będą idealnie chrupiące

Hash browns to przepyszne placuszki ziemniaczane, które cieszą się ogromną popularnością w Stanach Zjednoczonych. W Polsce znamy jedną wersję placków ziemniaczanych, jednak ta nieco od nich odbiega. Przygotowuje się ją również z prostych składników, jednak różnica jest łatwo wyczuwalna.

Te niesamowite placuszki są wspaniale chrupiące z zewnątrz mięciutkie i delikatne w środku.  Co więcej, surowe jeszcze placuszki można zamrozić nawet na trzy miesiące i smażyć, kiedy tylko najdzie nas na nie ochota.

Co więcej, jeśli już nasmażyliśmy naszych placków, a nie jesteśmy w stanie ich zjeść, to bez problemu możemy przechowywać je w szczelnym pojemniku w lodówce, nawet do 4 dni. Następnie wystarczy wstawić je do piekarnika lub air fryera.

Jak podawać Hash Browns? Wybór jest szeroki

Te placuszki są częstym wyborem na śniadanie. Można je podawać wyłącznie z sosami, jak i również z jajkami sadzonymi czy w formie śniadaniowej tortilli lub muffina. 

Podczas przygotowania naszych hash browns ważne jest, by jak najlepiej pozbyć się wilgoci. To właśnie ona bowiem jest odpowiedzialna za rozpadanie się placuszków.

SKŁADNIKI

  • 2 duże ziemniaki
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na tarce o dużych oczkach ścieramy nasze ziemniaki.
  • Wkładamy je do miski wypełnionej wodą z lodem i odstawiamy na ok. 20 minut.
  • Po tym czasie odcedzamy wodę i wyciskamy jak najwięcej wilgoci z ziemniaków.
  • Na dużą patelnię wrzucamy masło i rozpuszczamy na średnim ogniu.
  • Dodajemy nasze ziemniaki i podsmażamy mniej więcej 15 minut.
  • Ziemniaki przekładamy z powrotem do miski i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
  • Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, aż do powstania gęstego ciasta.
  • Lekko zwilżonymi rękoma formujemy niewielkie prostokąty.
  • Układamy na talerzu i wrzucamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
  • W garnku o grubym dnie lub na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju.
  • Smażymy nasze placki z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Kinga Goldstein