Amerykanie za nimi szaleją. Te placki zachwycają swoją chrupkością

Dieta wegetariańska
Złocistobrązowe placuszki, które na zewnątrz są wspaniale chrupiące, a w środku puszyste. Hash browns cieszą się ogromną popularnością w szczególności w Stanach Zjednoczonych. Podpowiadamy, jak wykonać je samodzielnie w domu. Potrzeba tylko kilku prostych składników.
Takich placuszków jeszcze nie jedliście. Będą idealnie chrupiące
Hash browns to przepyszne placuszki ziemniaczane, które cieszą się ogromną popularnością w Stanach Zjednoczonych. W Polsce znamy jedną wersję placków ziemniaczanych, jednak ta nieco od nich odbiega. Przygotowuje się ją również z prostych składników, jednak różnica jest łatwo wyczuwalna.
Te niesamowite placuszki są wspaniale chrupiące z zewnątrz mięciutkie i delikatne w środku. Co więcej, surowe jeszcze placuszki można zamrozić nawet na trzy miesiące i smażyć, kiedy tylko najdzie nas na nie ochota.
Co więcej, jeśli już nasmażyliśmy naszych placków, a nie jesteśmy w stanie ich zjeść, to bez problemu możemy przechowywać je w szczelnym pojemniku w lodówce, nawet do 4 dni. Następnie wystarczy wstawić je do piekarnika lub air fryera.
Jak podawać Hash Browns? Wybór jest szeroki
Te placuszki są częstym wyborem na śniadanie. Można je podawać wyłącznie z sosami, jak i również z jajkami sadzonymi czy w formie śniadaniowej tortilli lub muffina.
Podczas przygotowania naszych hash browns ważne jest, by jak najlepiej pozbyć się wilgoci. To właśnie ona bowiem jest odpowiedzialna za rozpadanie się placuszków.
SKŁADNIKI
- 2 duże ziemniaki
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na tarce o dużych oczkach ścieramy nasze ziemniaki.
- Wkładamy je do miski wypełnionej wodą z lodem i odstawiamy na ok. 20 minut.
- Po tym czasie odcedzamy wodę i wyciskamy jak najwięcej wilgoci z ziemniaków.
- Na dużą patelnię wrzucamy masło i rozpuszczamy na średnim ogniu.
- Dodajemy nasze ziemniaki i podsmażamy mniej więcej 15 minut.
- Ziemniaki przekładamy z powrotem do miski i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
- Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, aż do powstania gęstego ciasta.
- Lekko zwilżonymi rękoma formujemy niewielkie prostokąty.
- Układamy na talerzu i wrzucamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
- W garnku o grubym dnie lub na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju.
- Smażymy nasze placki z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru.