Jak zrobić dobre placki ziemniaczane?
Dieta wegetariańska
Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań kuchni polskiej – prosty i tani patent na obiad lub ciepłą kolację. Podstawowy przepis można modyfikować, dodając do masy ziemniaczanej coraz to inne składniki i przyprawy. Zobacz, jak zrobić dobre placki ziemniaczane.
Tradycyjne placki ziemniaczane robimy z surowych, obranych i startych na grubej tarce ziemniaków, z dodatkiem jaj, mąki i przypraw. Najlepsze na placki są starsze ziemniaki, gdyż zawierają więcej skrobi i są mniej wodniste niż młode.
Na placki ziemniaczane polecane są kartofle o żółtym miąższu. Placki ziemniaczane można przygotować na wiele sposobów, choćby z dodatkiem startej cebuli, cukinii, odrobiny czosnku, żółtego sera lub z pokrojonym na cząstki jabłkiem. Tradycyjnie smaży się je na smalcu, ale dobre też będą smażone na oleju. Podajemy je - w wersji wytrawnej - z kwaśną, gęstą śmietaną albo tak jak bliny: ze śmietaną i dodatkiem wędzonego łososia lub kawioru. Doskonałe też będą placki ziemniaczane na słodko, posypane cukrem. Najlepsze są gorące, prosto z patelni, wtedy apetycznie chrupią. Odgrzewać radzimy najlepiej w piekarniku.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków (gdy trwa już sezon na młode, warto sięgnąć po stare, ubiegłoroczne)
- 2 cebule
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- sól, pieprz, ewentualnie szczypta majeranku
- tłuszcz do smażenia (smalec lub olej)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule obierz, zetrzyj na tarce. Ziemniaki obierz ze skórki, opłucz, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Masę ziemniaczaną odciśnij z soku, odstaw płyn na kilka minut. Następnie z soku odlej wodę, a mąkę, która osadziła się na dnie naczynia, dodaj do masy kartoflanej.
- Następnie do masy dodaj jajka, obydwie mąki, startą cebulę, sól, pieprz i majeranek, dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz, łyżką nakładaj po 3-4 porcje masy ziemniaczanej i smaż z obu stron na rumiano. Zdjąwszy z patelni, osączaj na papierze kuchennym i podawaj gorące.