Wiśnie na zimę: przepis na wiśnie bez cukru w soku własnym
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Wiśnie na zimę to łatwy przepis na wiśnie bez cukru, pasteryzowane w soku własnym. Dojrzałe wiśnie są bardzo aromatyczne i wystarczająco słodkie. Tak zakonserwowane wiśnie można dowolnie użyć do deserów lub do dań wytrawnych. Polecam ten tradycyjny przepis na zamknięcie na chłodniejszą porę roku smaku lata w słoikach. Do tego podkreślam: bez użycia cukru.
Więcej pysznych przepisów na przetwory z wiśni
Uwielbiam smak wiśni. W sezonie są tak soczyste, tak aromatyczne i tak pyszne, że gdy się już ich najem, to zaczynam myśleć o zamknięciu ich smaku w słoikach. Zimą konfitura z wiśni to cudownie rozkoszny deser, który do szarych dni wniesie nieco pachnącego słońcem lata. Oto kilka sprawdzonych przepisów na przetwory z wiśni. Przepisy opracowały redaktorki serwisu Beszamel.pl:
Konfitura z wiśni - tradycyjny przepis
Wiśnie w słoiku według starej receptury babci
Czekowiśnia – przepis na wiśnie z rumem w czekoladzie
Tradycyjny sok z wiśni: przepis jakie proporcje, jak zrobić, jak przechować
Wiśniówka – mocna nalewka na wiśniach
Jeśli wypróbujesz wybrany przepis, to daj nam znać, jak smakowało na adres [email protected]
SKŁADNIKI
- 1 kg wiśni dojrzałych
- 1 laska wanilii (opcjonalnie)
- lub
- 1 laska cynamonu (opcjonalnie)
- 3 goździki
- oraz
- 2 słoiki 0,5 l lub 1 słoik o pojemności 1 l
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bierzemy dojrzałą wiśnię. Staramy się wybierać duże, dojrzałe owoce, ale nie przejrzałe. Usuwamy nadpsute lub uszkodzone przez robaki wiśnie. Myjemy owoce i pozostawiamy w czystej wodzie na 1 godzinę.
- Następnie drylujemy wiśnie, starając się nie uszkodzić nadmiernie owoców. Zobacz: Jak wydrylować wiśnie bez drylownicy
- Wydrylowane wiśnie przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. Wlewamy również sok, który zebrał się podczas drylowania wiśni. Dokładamy ewentualni przyprawy. Zakręcamy pokrywki.
- Na dnie garnka układamy ścierkę lub specjalną wkładkę to pasteryzacji. Ustawiamy słoiki. Napełnij wodą do wysokości szyjki słoika.
- Podgrzewaj garnek ze słoikami, sterylizujemy słoiki o pojemności 0,5 l przez 15 minut od zagotowania wody, a jeśli słoik ma 1 l pojemności, to 20 minut.
- Wyjmujemy słoiki z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy okryte kocem do całkowitego ostygnięcia.
- Przechowujemy w piwnicy lub ciemnym miejscu o stabilnej temperaturze.