Wiśnie na zimę: przepis na wiśnie bez cukru w soku własnym

Wiśnie na zimę w słoiku
Autor: Shutterstock Wiśnie bez cukru zakonserwowane w soku własnym na zimę
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Wiśnie na zimę to łatwy przepis na wiśnie bez cukru, pasteryzowane w soku własnym. Dojrzałe wiśnie są bardzo aromatyczne i wystarczająco słodkie. Tak zakonserwowane wiśnie można dowolnie użyć do deserów lub do dań wytrawnych. Polecam ten tradycyjny przepis na zamknięcie na chłodniejszą porę roku smaku lata w słoikach. Do tego podkreślam: bez użycia cukru.

Więcej pysznych przepisów na przetwory z wiśni

Uwielbiam smak wiśni. W sezonie są tak soczyste, tak aromatyczne i tak pyszne, że gdy się już ich najem, to zaczynam myśleć o zamknięciu ich smaku w słoikach. Zimą konfitura z wiśni to cudownie rozkoszny deser, który do szarych dni wniesie nieco pachnącego słońcem lata. Oto kilka sprawdzonych przepisów na przetwory z wiśni. Przepisy opracowały redaktorki serwisu Beszamel.pl:

Konfitura z wiśni - tradycyjny przepis

Wiśnie w słoiku według starej receptury babci

Czekowiśnia – przepis na wiśnie z rumem w czekoladzie

Tradycyjny sok z wiśni: przepis jakie proporcje, jak zrobić, jak przechować

Niskosłodzony sok z wiśni

Wiśnie kandyzowane

Wiśniówka – mocna nalewka na wiśniach

Nalewka z trześni

Jeśli wypróbujesz wybrany przepis, to daj nam znać, jak smakowało na adres beszamel@grupazpr.pl

SKŁADNIKI

  • 1 kg wiśni dojrzałych
  • 1 laska wanilii (opcjonalnie)
  • lub
  • 1 laska cynamonu (opcjonalnie)
  • 3 goździki
  • oraz
  • 2 słoiki 0,5 l lub 1 słoik o pojemności 1 l

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bierzemy dojrzałą wiśnię. Staramy się wybierać duże, dojrzałe owoce, ale nie przejrzałe. Usuwamy nadpsute lub uszkodzone przez robaki wiśnie. Myjemy owoce i pozostawiamy w czystej wodzie na 1 godzinę.
  • Następnie drylujemy wiśnie, starając się nie uszkodzić nadmiernie owoców. Zobacz: Jak wydrylować wiśnie bez drylownicy
  • Wydrylowane wiśnie przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. Wlewamy również sok, który zebrał się podczas drylowania wiśni. Dokładamy ewentualni przyprawy. Zakręcamy pokrywki.
  • Na dnie garnka układamy ścierkę lub specjalną wkładkę to pasteryzacji. Ustawiamy słoiki. Napełnij wodą do wysokości szyjki słoika.
  • Podgrzewaj garnek ze słoikami, sterylizujemy słoiki o pojemności 0,5 l przez 15 minut od zagotowania wody, a jeśli słoik ma 1 l pojemności, to 20 minut.
  • Wyjmujemy słoiki z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy okryte kocem do całkowitego ostygnięcia.
  • Przechowujemy w piwnicy lub ciemnym miejscu o stabilnej temperaturze.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej