Wiśnie kandyzowane - jak zrobić? Podajemy dobry przepis

Wiśnie kandyzowane - jak zrobić? Podajemy dobry przepis
Autor: Shutterstock Wiśnie kandyzowane to doskonały dodatek do ciast, deserów i drinków
łatwy
90 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Wiśnie kandyzowane świetnie nadają się jako dodatek do deserów i wszelkiego rodzaju ciast. Oczywiście można je jeść same zamiast cukierków. Poznaj szybki przepis na kandyzowane wiśnie.

SKŁADNIKI

  • 1 kilogram wiśni
  • 0,5 litra wody
  • 1,25 kilograma cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na początek należy wydrylować wiśnie. Następnie przygotowujemy syrop z cukru i wody. Gotujemy te dwa składniki do momentu, aż syrop lekko zgęstnieje, a cukier się rozpuści.
  • Do powstałego syropu wrzucamy wiśnie. Wszystko gotujemy przez ok. 30 minut na wolnym ogniu - nie mieszamy - raczej lekko potrząsamy naczyniem, by wiśnie się nie rozpadły. Po tym czasie zostawiamy wiśnie do następnego dnia, przykryte pokrywką.
  • Następnego dnia znowu stawiamy wiśnie na wolnym ogniu i gotujemy przez ok. 30 minut. Trzeba pilnować, aby nie rozgotować owoców.
  • Po gotowaniu wiśnie odcedzamy. Gdy obciekną z syropu, zaczynamy proces suszenia. Najlepiej zrobić to w piekarniku. Ustawiamy temperaturę 40-50 stopni. Suszenie może trwać nawet kilka godzin. Co jakiś czas przewracamy wiśnie, aż przestaną się kleić, wtedy są gotowe.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?

Polecamy też:

Pudding twarogowo-wiśniowy

Deser wiśniowy fitness

Wiśnie w soku własnym - prosty przepis

Frużelina wiśniowa: jak zrobić?

Ciasto wiśniowe z budyniem

Ciasto jogurtowe z wiśniami