Wiśnie w słoiku. Z tym przepisem wyjdą jak u babci

Wiśnie w słoiku
Autor: Shutterstock Wiśnie w słoiku to jedne z najpyszniejszych przetworów na zimę
łatwy
15 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Wiśnie w słoiku są jednymi z moich ulubionych przetworów na zimę. Przyrządzam je, tak jak robiła to moja babcia – dla mnie to najlepszy sposób na pyszne wiśnie w słoiku.

Nikt mnie nie musi namawiać, aby przygotować wiśnie w słoiku na zimę. Wychodzi z nich wyśmienity kompot, do tego te pyszne wiśnie – idealne do zjedzenia albo wykorzystania do ciast i deserów. Nie dryluję wiśni, bo uważam, że z pestką zachowują więcej smaku i słodyczy. Dodaję za to kilka ingrediencji – niby nic wielkiego, a jednak doskonale podkreśla wiśniowy smak. Każdy chwali moje wiśnie. Co w nich siedzi? Listek wiśniowy i przyprawy: ziele angielskie i goździk oraz plaster cytryny.

Wybieram owoce dojrzałe, najchętniej łutówkę albo nadwiślankę. Moim zdaniem to najlepsze wiśnie na świecie.

Zobacz też, jak można wykorzystać różne liście: Listkówka – co to jest. Jak zrobić pyszne nalewki na wiosennych liściach?

SKŁADNIKI

  • 2 kg wiśni
  • 1 kg cukru
  • 1 litr wody
  • listek wiśniowy, ziele angielskie, goździk
  • plaster cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wyparzyć słoiki i wieczka.
  • Umyć wiśnie. Jeśli chcesz, wydryluje je.
  • Wiśniami zapełnić niemal cały słój. Do każdego dodać po goździku, listku wiśniowym, 2 ziarna ziela angielskiego oraz plaster obranej cytryny (jak najmniej albedo i bez pestek).
  • Przygotować syrop do zalania owoców. Do dochodzącej wody dodać cukier. Doprowadzić do wrzenia i rozpuszczenia cukru.
  • Zalewać owoce gorącym syropem i od razu zakręcać słoiki.
  • Wekować na sucho: odwrócić do góry dnem i przykryć grubym ręcznikiem albo kocem, żeby długo zostały w cieple. W ten sposób zapasteryzowane przetrwają nawet 2–3 lata.
Jak sprawnie wydrylować wiśnie lub czereśnie?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej