Przepis na konfiturę z wiśni: przetwory na zimę

2021-03-29
ThinkstockPhotos-514507160.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Wiśnie to owoce idealnie nadające się na konfitury.
łatwy
60 min
4

Konfitura z wiśni idealnie pasuje do kanapek, ciast, drożdżówek i naleśników. Wypróbuj przepis na domową konfiturę z wiśni i rozsmakuj się w wiśniowym specjale, kiedy dopadnie cię jesienno-zimowa chandra.

 

Klasyczny dżem z wiśni

Domowa konfitura z wiśni

Dżem wiśniowy bez żelfixu

SKŁADNIKI

  • 1 kg wiśni
  • 75 dag cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wiśnie umyj, oderwij ogonki i wydryluj.
  • Oczyszczone owoce przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj cukier i wymieszaj.
  • Wiśnie z cukrem podsmaż na bardzo wolnym ogniu do momentu aż puszczą sok.
  • Zwiększ ogień i smaż dalej, mieszając co jakiś czas aż sok odparuję, a konfitura zgęstnieje.
  • Na konfiturze może zbierać się piana, którą trzeba zdjąć łyżką.
  • Gotową konfiturę z wiśni przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i odwróć do góry dnem.
  • Zostaw na noc w temperaturze pokojowej.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?