Warzywna pasta bulionowa – domowa, zdrowa kostka rosołowa bez zbędnych dodatków
2022-04-26
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Warzywna pasta bulionowa doskonale zastąpi gotowe kostki bulionowe i doda smaku zupom i sosom. Jej przygotowanie wymaga odrobiny zaangażowania, choć nie jest drogie ani kłopotliwe. Za to gwarantują zdrowe jedzenie bez zbędnych dodatków i smakowity efekt.
SKŁADNIKI
- 2 małe liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1,5 g suszonych grzybów
- 10 kuleczek pieprzu
- 25 g liści lubczyku (może być mrożony)
- 1 gałązka rozmarynu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/3 pęczka koperku
- 25 g parmezanu (opcjonalnie)
- 250 g marchewki ( 2 średnie )
- 100 g selera korzeniowego
- 50 g białej części pora
- 1 mała pietruszka
- 1 średni dojrzały pomidor bez skórki i pestek
- 1 korzeń pasternaku
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 duży ząbek czosnku
- 100 g soli
- 4 łyżki oleju
- 50 ml wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby i ziarna pieprzu zmielić w młynku lub utrzeć w moździerzu na pył.
- Lubczyk, rozmaryn, natkę pietruszki i koperek drobno posiekać.
- Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Wszystkie warzywa posiekać w malakserze lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Składniki przełożyć do garnka z grubym dnem.Przykryć i doprowadzić do wrzenia.Odkryć i mieszając dość często gotować około godzinę, uważając, by mieszanina nie przywarła.
- Jeśli warzywa się nie rozpadły w gotowaniu, należy na koniec zmiksować pastę na jednolita masę, przełożyć do słoika i po ostudzeniu trzymać w lodówce.
Czy umami nas mami? Co to jest umami?