Warzywna pasta bulionowa – domowa, zdrowa kostka rosołowa bez zbędnych dodatków

2022-04-26
Warzywna pasta bulionowa – domowa, zdrowa kostka rosołowa bez zbędnych dodatków
Autor: Shutterstock Odparowaną pastę można też wyłożyć na deskę do krojenia lub stolnicę i zostawić do wystygnięcia i podeschnięcia. Następnie pokroić w kostki i zapakować w papier pergaminowy
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Warzywna pasta bulionowa doskonale zastąpi gotowe kostki bulionowe  i doda smaku zupom i sosom. Jej przygotowanie wymaga odrobiny zaangażowania, choć nie jest  drogie ani kłopotliwe. Za to gwarantują zdrowe jedzenie bez zbędnych dodatków i smakowity efekt.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby i ziarna pieprzu zmielić w młynku lub utrzeć w moździerzu na pył.
  • Lubczyk, rozmaryn, natkę pietruszki i koperek drobno posiekać.
  • Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • Wszystkie warzywa posiekać w malakserze lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • Składniki przełożyć do garnka z grubym dnem.Przykryć i doprowadzić do wrzenia.Odkryć i mieszając dość często gotować około godzinę, uważając, by mieszanina nie przywarła.
  • Jeśli warzywa się nie rozpadły w gotowaniu, należy na koniec zmiksować pastę na jednolita masę, przełożyć do słoika i po ostudzeniu trzymać w lodówce.
Czy umami nas mami? Co to jest umami?