Truskawki z cukrem na surowo: przepis tradycyjny na zdrowe truskawki na zimę
Poznaj przepis na przygotowywaną na surowo galaretkę truskawkową z sokiem z porzeczek. Truskawki w przetworach tracą nieco swoich wartości, chyba, że zostaną zamknięte w słoikach na surowo. Przepisy ze starych książek kucharskich podpowiadają, jak to zrobić.
Uniwersalne truskawki
Truskawki to bardzo uniwersalne owoce. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są te, jadane na surowo. Ich smak i część wartości odżywczych możemy również zamknąć w słoiki przez przygotowanie przetworów: dżemów, konfitur, kompotów i nalewek. Można je też mrozić - w całości lub w postaci sorbetów i musów.
Truskawki znakomicie sprawdzają się jako dodatek do ciast i deserów, świetnie smakują w koktajlach i drinkach. Można je również wykorzystać jako przełamujący smak dodatek w daniach wytrawnych.
Polecamy także przepisy na truskawkowe desery:
Truskawki w czekoladzie - słodkie zapomnienie
Zapiekane truskawki - truskawki pod koglem-moglem
Truskawki w kremie ajerkoniakowym
Jak zrobić mrożony mus truskawkowy? Podajemy łatwy przepis
Wypróbuj też truskawki w wersji wytrawnej:
Grillowane truskawki z niebieskim serem
SKŁADNIKI
- 1 kg truskawek
- 1,5 kg cukru pudru lub bardzo drobnego kryształu
- 50 dag czerwonych porzeczek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki umyć, przebrać, odszypułkować, zasypać cukrem
- Z umytych porzeczek wycisnąć sok (sokowirówką, wyciskarką wolnoobrotową).
- Truskawki z cukrem przetrzeć blenderem, dodając do nich sok z porzeczek. Gdy cukier się rozpuści, gotową galaretkę truskawkową przełożyć do wyparzonych słoików, natychmiast zakręcić je wyparzonymi nakrętkami.