Tak Adam Małysz robi ogórki małosolne. Patent na czosnek wyróżnia ten przepis

ogórki Adama Małysza
Autor: Shutterstock, Instagram Adam Małysz Official Przepis na ogórki małosolne Adama Małysza jest prosty. Można je jeść już po 3 dniach.
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Mistrz w skokach narciarskich Adam Małysz skrywa wiele talentów. Ostatnio podzieli się ze swoimi fanami autorskim przepisem na ogórki małosolne. Sekretem receptury orła z Wisły jest odpowiednie przygotowanie ząbków czosnku. Zobaczcie, jak zrobić ogórki małosolne Adama Małysza.

Ogórki małosolne Adama Małysza – składniki

Do przygotowania domowych małosolnych Adam Małysz używa tradycyjnych składników. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i niedrogie, więc warto skorzystać z tego sprawdzonego przepisu. Aby zrobić ogórki małosolne Adama Małysza potrzebne będą:

Jak Adam Małysz robi ogórki małosolne?

Były skoczek narciarski przygotowuje ogórki małosolne właśnie w ten sposób. Najpierw myje ogórki, a następnie wkłada je do miski i zalewa zimną wodą. Ogórki powinny moczyć się trzy godziny. Do garnka wlewa trzy litry wody, wsypuje sól i zagotowuje. Sportowiec zestawia garnek z ognia i odstawia do całkowitego ostygnięcia. Wymoczone ogórki układa w dużym słoju na przemian z koprem włoskim, chrzanem i czosnkiem. To właśnie ten składnik jest sekretem przepisu na małosolne Adama Małysza. Wykorzystuje się całą główkę. Połowę ząbków dodaje się do ogórków w całości, a pozostałe kroi na mniejsze kawałki. Ten prosty patent sprawi, że ogórki małosolne będą smakować jak nigdy. Do małosolnych można też dodać posiekaną papryczkę chili, która podkręci ich smak. Na koniec wlewa wodę z solą. Tak przygotowane ogórki odstawia na trzy dni. Skoczek przyznaje, że już następnego dnia sięga do słoika po pysznego domowego małosolnego.

Przepis na ogórki małosolne Adama Małysza

  • Ten przepis warto zapisać, ponieważ ogórki małosolne Adama Małysza to strzał w dziesiątkę.
  • Przepis jest prosty, więc nawet ci, którzy jeszcze nigdy nie robili w domu małosolnych, poradzą sobie bez problemu.
  • Na przygotowanie ogórków nie trzeba rezerwować sobie całego dnia. Robi się je dość szybko.
  • Lista składników to produkty, które wykorzystuje się do zrobienia pysznych ogórków małosolnych.
  • Umyte ogórki należy moczyć w wodzie przez trzy godziny.
  • Zalewa, którą wlewa się do słoja z ogórkami, powinna być całkowicie ostygnięta.
  • Adam Małysz wzbogaca swoje ogórki małosolne papryczką chili, która nadaje ostrą nutę.

SKŁADNIKI

  • 3 kg ogórków
  • 3 l wody
  • 1 korzeń chrzanu
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżki soli
  • koper włoski
  • papryczka chili (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte ogórki przełożyć do miski i zalać zimną wodą. Odstawić na 3 godziny
  • Do dużego garnka wlać 3 litry wody i zagotować. Wsypać sól i wymieszać. Garnek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Czosnek obrać. Część ząbków pokroić na kawałki, a resztę zostawić w całości.
  • Do dużego słoja wkładać na przemian ogórki, koper włoski, kawałki chrzanu, czosnek i pokrojoną papryczkę chili, jeżeli używacie.
  • Do słoika wlać ostudzoną wodę z solą. Odstawić na 3 dni.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Szulc-Górska
więcej