Przetwory z owoców

Smakiem świeżych owoców można się cieszyć od późnej wiosny do jesieni. A co robić zimą? Najlepiej przygotować na nią jak najwięcej przetworów z owoców. Dżemy, konfitury, marmolady, a do tego kompoty i soki - z tak zapełnioną spiżarnią nawet podczas największych mrozów w domu będą królowały owoce.

Przetwory z owoców

Przetwory z owoców wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Nalewka z kumkwatów -  jak zrobić słodką, zawiesistą nalewkę z owoców kumkwatu?

Nalewka z kumkwatów - jak zrobić słodką, zawiesistą nalewkę z owoców kumkwatu?

Co można zrobić z kumkwatów? Przetwory wszelkiej maści, w tym konfitury i nalewki. Proponujemy zatem wypróbować przepis na nalewkę z kumkwatów na bazie wódki. Alkohol będzie gotowy dopiero po miesiącu od przygotowania, ale dla tego wyśmienitego smaku warto uzbroić się w cierpliwość. Sprawdź, jak zrobić słodką, zawiesistą nalewkę z owoców kumkwatu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Konfitura z kumkwatu - przepis na cudownie orzeźwiającą konfiturę z kumkwatów

Konfitura z kumkwatu - przepis na cudownie orzeźwiającą konfiturę z kumkwatów

Jak jeść kumkwaty? Na surowo, marynowane, kandyzowane lub zrobić przetwory, na przykład pyszną konfiturę z kumkwatów. Wypróbuj nasz przepis i sprawdź, jak smakuje domowa konfitura z kumkwatów na bazie soku pomarańczowego. Oto sprawdzona receptura. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Galaretka jabłkowa z obierek: sprytny sposób na wykorzystanie resztek z jabłek

Galaretka jabłkowa z obierek: sprytny sposób na wykorzystanie resztek z jabłek

Galaretka jabłkowa z obierek to świetny sposób na maksymalne wykorzystanie jabłek. Do jej przygotowania potrzebne są obierki z jabłek: skórki i gniazda nasienne. Galaretka jabłkowa jest tania, pyszna i zdrowa. Zawiera mnóstwo pektyny, rozpuszczalnego w wodzie błonnika, który wspomaga nasz układ trawienny. Wypróbujcie przepis na galaretkę jabłkową z obierek i zimą cieszcie się jej pysznym smakiem! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Cytrynowa konfitura z jabłek: przepis na wyrafinowany przetwór owocowy

Cytrynowa konfitura z jabłek: przepis na wyrafinowany przetwór owocowy

Cytrynowa konfitura z jabłek to wyjątkowy przepis na wyrafinowany dodatek do herbaty. Jabłkowe konfitury z cytryną i miętą można wykorzystać do przełożenia biszkoptu, położyć na bułce z masłem. Po prostu domowe słodkości dla każdego! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cydr jabłkowy: co to za napój, jak go zrobić w domu?

Cydr jabłkowy: co to za napój, jak go zrobić w domu?

Trunek ten znany i pijany jest od dawna – głównie z Belgii, Wielkiej Brytanii, Francji, ale także Szwecji, Hiszpanii i Niemczech. U nas dopiero staje się modny. Co to jest cydr?

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Śliwki suszone lepsze niż kalifornijskie - super przepis na suszone śliwki!

Śliwki suszone lepsze niż kalifornijskie - super przepis na suszone śliwki!

Śliwki kalifornijskie są dość drogie, a wiele z nich zawiera jednak konserwanty. Można samodzielnie przygotować śliwki suszone, które smakiem i konsystencją nie będą ustępowały produktom z Kalifornii. Wymaga to co prawda trochę więcej pracy niż zwykłe suszenie owoców, ale efekt jest tego wart!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 75 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Domowa konfitura z żurawiny idealna do mięs [PRZEPIS+WIDEO]

Domowa konfitura z żurawiny idealna do mięs [PRZEPIS+WIDEO]

Konfitura z żurawiny powinna się znaleźć w domowej spiżarni - jest pyszna, a do tego zdrowa. Znakomicie pasuje do mięs, serów, a także do ciast. Przygotujesz ją bez problemu samodzielnie w domu. Podajemy przepis na klasyczną konfiturę z żurawiny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Papryka marynowana z jabłkami na zimę: bajecznie pyszne pikle do wszystkiego

Papryka marynowana z jabłkami na zimę: bajecznie pyszne pikle do wszystkiego

Papryka marynowana z jabłkami w słoikach na zimę to bajecznie pyszne pikle do wszystkiego. Można je podać do obiadu, włożyć w kanapkę, dodać do sałatki. Niedrogie i tak łatwe w przygotowaniu pikle z marynowanej papryki i jabłek, aż proszą się by je wcinać! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Oszałamiające powidła śliwkowe z estragonem

Oszałamiające powidła śliwkowe z estragonem

Powidła śliwkowe z ziołową nutą? Czemu nie? Śliwki to bardzo wdzięczne owoce, które świetnie łączą się z różnorodnymi smakami i aromatami. Nuta estragonu w powidłach ze śliwek dodaje świeżości i ciekawego charakteru.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Dżem z mirabelek niskowęglowodanowy: bez cukru, ale z żelatyną roślinną

Dżem z mirabelek niskowęglowodanowy: bez cukru, ale z żelatyną roślinną

Obrodziły śliwki mirabelki - powód do radości. W mojej rodzinie uwielbiamy kwaśno-słodki dżem mirabelkowy. Zazwyczaj podaję go do popołudniowej herbaty. Ale moi seniorzy nie mogą jeść cukru. Mnie również nie potrzeba go zbyt wiele. Stąd narodził się pomysł na niskowęglowodanowy dżem z mirabelek. Maksymalnie uprościłam przepis na dżem mirabelkowy bez cukru, ale z ksylitolem i żelatyną roślinną. Polecam wszystkim diabetykom! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 44