Przepisy
Przetwory z owoców
Smakiem świeżych owoców można się cieszyć od późnej wiosny do jesieni. A co robić zimą? Najlepiej przygotować na nią jak najwięcej przetworów z owoców. Dżemy, konfitury, marmolady, a do tego kompoty i soki - z tak zapełnioną spiżarnią nawet podczas największych mrozów w domu będą królowały owoce.

Przetwory z owoców wszystkie przepisy
Filtry

Nalewka z kumkwatów - jak zrobić słodką, zawiesistą nalewkę z owoców kumkwatu?
Co można zrobić z kumkwatów? Przetwory wszelkiej maści, w tym konfitury i nalewki. Proponujemy zatem wypróbować przepis na nalewkę z kumkwatów na bazie wódki. Alkohol będzie gotowy dopiero po miesiącu od przygotowania, ale dla tego wyśmienitego smaku warto uzbroić się w cierpliwość. Sprawdź, jak zrobić słodką, zawiesistą nalewkę z owoców kumkwatu.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 5 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB

Konfitura z kumkwatu - przepis na cudownie orzeźwiającą konfiturę z kumkwatów
Jak jeść kumkwaty? Na surowo, marynowane, kandyzowane lub zrobić przetwory, na przykład pyszną konfiturę z kumkwatów. Wypróbuj nasz przepis i sprawdź, jak smakuje domowa konfitura z kumkwatów na bazie soku pomarańczowego. Oto sprawdzona receptura.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB

Galaretka jabłkowa z obierek: sprytny sposób na wykorzystanie resztek z jabłek
Galaretka jabłkowa z obierek to świetny sposób na maksymalne wykorzystanie jabłek. Do jej przygotowania potrzebne są obierki z jabłek: skórki i gniazda nasienne. Galaretka jabłkowa jest tania, pyszna i zdrowa. Zawiera mnóstwo pektyny, rozpuszczalnego w wodzie błonnika, który wspomaga nasz układ trawienny. Wypróbujcie przepis na galaretkę jabłkową z obierek i zimą cieszcie się jej pysznym smakiem!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB

Cytrynowa konfitura z jabłek: przepis na wyrafinowany przetwór owocowy
Cytrynowa konfitura z jabłek to wyjątkowy przepis na wyrafinowany dodatek do herbaty. Jabłkowe konfitury z cytryną i miętą można wykorzystać do przełożenia biszkoptu, położyć na bułce z masłem. Po prostu domowe słodkości dla każdego!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB

Cydr jabłkowy: co to za napój, jak go zrobić w domu?
Trunek ten znany i pijany jest od dawna – głównie z Belgii, Wielkiej Brytanii, Francji, ale także Szwecji, Hiszpanii i Niemczech. U nas dopiero staje się modny. Co to jest cydr?
Ocena: 0,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 0 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB

Śliwki suszone lepsze niż kalifornijskie - super przepis na suszone śliwki!
Śliwki kalifornijskie są dość drogie, a wiele z nich zawiera jednak konserwanty. Można samodzielnie przygotować śliwki suszone, które smakiem i konsystencją nie będą ustępowały produktom z Kalifornii. Wymaga to co prawda trochę więcej pracy niż zwykłe suszenie owoców, ale efekt jest tego wart!
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 75 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
![Domowa konfitura z żurawiny idealna do mięs [PRZEPIS+WIDEO]](https://cdn1.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/450/280/1/user_photos/23576/domowa-konfitura-z-zurawiny-idealna-do-mies-przepiswideo.jpg)
Domowa konfitura z żurawiny idealna do mięs [PRZEPIS+WIDEO]
Konfitura z żurawiny powinna się znaleźć w domowej spiżarni - jest pyszna, a do tego zdrowa. Znakomicie pasuje do mięs, serów, a także do ciast. Przygotujesz ją bez problemu samodzielnie w domu. Podajemy przepis na klasyczną konfiturę z żurawiny.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB

Papryka marynowana z jabłkami na zimę: bajecznie pyszne pikle do wszystkiego
Papryka marynowana z jabłkami w słoikach na zimę to bajecznie pyszne pikle do wszystkiego. Można je podać do obiadu, włożyć w kanapkę, dodać do sałatki. Niedrogie i tak łatwe w przygotowaniu pikle z marynowanej papryki i jabłek, aż proszą się by je wcinać!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB

Oszałamiające powidła śliwkowe z estragonem
Powidła śliwkowe z ziołową nutą? Czemu nie? Śliwki to bardzo wdzięczne owoce, które świetnie łączą się z różnorodnymi smakami i aromatami. Nuta estragonu w powidłach ze śliwek dodaje świeżości i ciekawego charakteru.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB

Dżem z mirabelek niskowęglowodanowy: bez cukru, ale z żelatyną roślinną
Obrodziły śliwki mirabelki - powód do radości. W mojej rodzinie uwielbiamy kwaśno-słodki dżem mirabelkowy. Zazwyczaj podaję go do popołudniowej herbaty. Ale moi seniorzy nie mogą jeść cukru. Mnie również nie potrzeba go zbyt wiele. Stąd narodził się pomysł na niskowęglowodanowy dżem z mirabelek. Maksymalnie uprościłam przepis na dżem mirabelkowy bez cukru, ale z ksylitolem i żelatyną roślinną. Polecam wszystkim diabetykom!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB