Przetwory z owoców

Smakiem świeżych owoców można się cieszyć od późnej wiosny do jesieni. A co robić zimą? Najlepiej przygotować na nią jak najwięcej przetworów z owoców. Dżemy, konfitury, marmolady, a do tego kompoty i soki - z tak zapełnioną spiżarnią nawet podczas największych mrozów w domu będą królowały owoce.

Przetwory z owoców

Przetwory z owoców wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Domowa konfitura z żurawiny idealna do mięs [PRZEPIS+WIDEO]

Domowa konfitura z żurawiny idealna do mięs [PRZEPIS+WIDEO]

Konfitura z żurawiny powinna się znaleźć w domowej spiżarni - jest pyszna, a do tego zdrowa. Znakomicie pasuje do mięs, serów, a także do ciast. Przygotujesz ją bez problemu samodzielnie w domu. Podajemy przepis na klasyczną konfiturę z żurawiny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Papryka marynowana z jabłkami na zimę: bajecznie pyszne pikle do wszystkiego

Papryka marynowana z jabłkami na zimę: bajecznie pyszne pikle do wszystkiego

Papryka marynowana z jabłkami w słoikach na zimę to bajecznie pyszne pikle do wszystkiego. Można je podać do obiadu, włożyć w kanapkę, dodać do sałatki. Niedrogie i tak łatwe w przygotowaniu pikle z marynowanej papryki i jabłek, aż proszą się by je wcinać! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Oszałamiające powidła śliwkowe z estragonem

Oszałamiające powidła śliwkowe z estragonem

Powidła śliwkowe z ziołową nutą? Czemu nie? Śliwki to bardzo wdzięczne owoce, które świetnie łączą się z różnorodnymi smakami i aromatami. Nuta estragonu w powidłach ze śliwek dodaje świeżości i ciekawego charakteru.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Dżem z mirabelek niskowęglowodanowy: bez cukru, ale z żelatyną roślinną

Dżem z mirabelek niskowęglowodanowy: bez cukru, ale z żelatyną roślinną

Obrodziły śliwki mirabelki - powód do radości. W mojej rodzinie uwielbiamy kwaśno-słodki dżem mirabelkowy. Zazwyczaj podaję go do popołudniowej herbaty. Ale moi seniorzy nie mogą jeść cukru. Mnie również nie potrzeba go zbyt wiele. Stąd narodził się pomysł na niskowęglowodanowy dżem z mirabelek. Maksymalnie uprościłam przepis na dżem mirabelkowy bez cukru, ale z ksylitolem i żelatyną roślinną. Polecam wszystkim diabetykom! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Brzoskwiniówka - przepis na aromatyczną nalewkę

Brzoskwiniówka - przepis na aromatyczną nalewkę

Brzoskwiniówka, czyli nalewka z brzoskwiń ma delikatny, owocowy aromat i ciekawy zapach, który od razu przywodzi na myśl pełne słońca wakacje. Sprawdź, jak przygotować brzoskwiniówkę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Syrop z wiśni: prosty przepis na leczniczą miksturę

Syrop z wiśni: prosty przepis na leczniczą miksturę

Syropu z wiśni nie powinno zabraknąć w żadnym domu.  Wiśnie od dawna były wykorzystywane w medycynie ludowej, m. in. do łagodzenia schorzeń pęcherza i wzmacniania mięśnia sercowego. Doskonale sprawdzają się również jako środek na bezsenność. Warto więc przygotować trochę naturalnego syropu wiśniowego, który można spożywać np. jako dodatek do herbaty. Podajemy dobry przepis.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wiśnie kandyzowane - jak zrobić? Podajemy dobry przepis

Wiśnie kandyzowane - jak zrobić? Podajemy dobry przepis

Wiśnie kandyzowane świetnie nadają się jako dodatek do deserów i wszelkiego rodzaju ciast. Oczywiście można je jeść same zamiast cukierków. Poznaj szybki przepis na kandyzowane wiśnie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Deser wiśniowy fitness - prosty przepis na nietuczące słodkości

Deser wiśniowy fitness - prosty przepis na nietuczące słodkości

Deser wiśniowy fitness z jogurtem naturalnym jest bardzo prosty w przygotowaniu (nie wymaga pieczenia), a przede wszystkim jest mało kaloryczny. Sprawdź, jak go przygotować i ciesz się słodkim smakiem wiśniowych pyszności bez wyrzutów sumienia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Kompot wiśniowy na zimę - jak zrobić?

Kompot wiśniowy na zimę - jak zrobić?

Dyskusji nie podlega fakt, że wiśnie zerwane prosto z drzewa smakują najlepiej. Niestety, z tego wyjątkowego smaku możemy korzystać jedynie latem. W pozostałych miesiącach, musimy zadowolić się wiśniowymi przetworami. Podajemy przepis na kompot wiśniowy, który w chłodne dni przypomni smak lata.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Konfitura wiśniowa na czerwonym winie z cynamonem: przepis

Konfitura wiśniowa na czerwonym winie z cynamonem: przepis

Konfitura wiśniowa jest smaczna sama w sobie, ale urozmaicona może smakować jeszcze lepiej. Tym razem podajemy przepis na konfiturę wiśniową na czerwonym winie z cynamonem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 43