Powidła z agrestu: przepis. Jak zrobić powidła agrestowe?

2021-03-29
jak-zrobic-powidla-z-agrestu.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Prosty przepis na pyszne powidła agrestowe.
łatwy
35 min
4

Powidła z agrestu to pomysł na to, jak zatrzymać smak agrestu na później, chociażby w postaci powideł. Agrest jest najczęściej spożywamy na surowo, reszta ginie na krzakach, najczęściej przez brak pomysłów na jego przetworzenie. Tymczasem to wspaniały owoc, pełen smaku i witamin - zatrzymajmy je w przetworach!

Agrest nie tuczy! Jest zasadotwórczy, a więc mogą go jeść osoby ze skłonnościami do nadkwasoty i zgagi. Zawiera potas, sód, wapń, magnez, fosfor, niewielką ilość żelaza, witaminy: A, B1 i dużo C (w 100 g ma jej tyle ile jest w 100-gramowej cytrynie!)

Polecamy inne przepisy na przetwory z agrestu:

Dżem z agrestu prawie dojrzałego

Miazga agrestowa

Dżem z agrestu i truskawek

Marmolada agrestowa i sok agrestowy - 2 w 1

 

SKŁADNIKI

  • 5 kg dojrzałego agrestu
  • 60 dag cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce trzeba dobrze umyć, osaczyć, oczyścić z resztek dna kwiatowego oraz szypułek i ponownie przepłukać.
  • Następnie wkładamy owoce do garnka i miażdżymy (na przykład tłuczkiem do ziemniaków). Jest to czynność konieczna, by uwolnić sok. Nie dodajemy wody i rozgotowujemy masę.
  • Lekko ostudzoną masę agrestową przecieramy przez sito. Ta czynność pójdzie sprawniej, gdy przed przetarciem użyjemy najpierw blendera, wtedy będzie mniej odpadów na sicie, albo wcale nie trzeba go będzie używać – drobne pestki czy kawałki skórki będą nawet korzystne dla tekstury powideł (pestki mają również właściwości przeczyszczające).
  • Do masy dodajemy następnie cukier i ogrzewamy powidła około 4-5 minut. Nie należy przejmować się tym, że po dodaniu cukru masa będzie wydawała się rzadsza, później zgęstnieje.
  • Gorące powidła wkładamy do wyparzonych w piekarniku słoików lub kamionkowych kokilek. Słoiki zakręcamy, zaś w przypadku kokilek powidła z agrestu ugniatamy, przykrywamy kawałkiem pergaminu i szczelnie owijamy folią spożywczą.
Redakcja
więcej