Przetwory z grzybów

Od późnej wiosny po polskich lasach wędrują zapaleni grzybiarze. A im robi się cieplej, również stragany zapełniają się leśnymi przysmakami. Borowiki, kurki, rydze, koźlarze, podgrzybki - w lasach rośnie wiele gatunków, a właściwie wszystkie nadają się na domowe przetwory. Odkryj zatem sprawdzone przepisy!

Przetwory z grzybów

Przetwory z grzybów wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Grzyby marynowane w zalewie słodko-kwaśnej: przepis na łagodną marynatę octową

Grzyby marynowane w zalewie słodko-kwaśnej: przepis na łagodną marynatę octową

Obłędnie pyszne grzyby w marynacie słodko-kwaśnej podbiją Wasze podniebienia od pierwszego kęsa. Szlachetny grzyby i łagodna zalewa octowa to duet idealny. Mają subtelny smak i smakują, jak żadne inne. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Grzyby marynowane po podlasku: przepis na marynatę octową z czosnkiem

Grzyby marynowane po podlasku: przepis na marynatę octową z czosnkiem

Mieszkańcy Podlasia lubią, gdy marynowane grzyby „słychać”, czyli czuć czosnkiem. Stosują go dużo i to w najbardziej zaskakujących zestawieniach. Grzyby marynowane z dodatkiem czosnku dostarcza Wam niezapomnianych wrażeń smakowych. Mały dodatek, a wielka odmiana. Te grzyby marynowane w zalewie octowej, będą gwiazdą na waszym odświętnym stole. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Marynowany rydz niekwestionowany król przystawek: przepis na rydze i chili w zalewie octowej

Marynowany rydz niekwestionowany król przystawek: przepis na rydze i chili w zalewie octowej

Marynowanie grzybów ma swoje tajemnice. Niekwestionowanym królem grzybów marynowanych jest wyśmienity mleczaj rydz (Lactarius deliciosus), który pod względem smaku i aromatu przewyższa borowiki i kurki. Mleczaj rydz zawiera naturalny antybiotyk laktarioviolin, który ogranicza rozwój patogenów. My możemy te bakteriobójcze właściwości rydzów wzmocnić dodając chili również o właściwościach bakteriostatycznych. Zatem wypróbujcie przepis na marynowane w zalewie octowej rydze i chili. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grzyby w occie: składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej

Grzyby w occie: składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej

Sezon na grzyby w pełni - warto więc uchwycić ich smak na zimę, najlepiej robiąc przetwory z grzybów. Grzyby w occie to klasyczna przekąską i.., zakąska. Jak je zrobić? Podajemy składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kawior grzybowy - wyśmienita przekąska z leśnych grzybów i warzyw do słoika

Kawior grzybowy - wyśmienita przekąska z leśnych grzybów i warzyw do słoika

Kawior grzybowy jest niesamowicie aromatyczny i smaczny. Znakomicie smakuje na zimno - jako dodatek do pieczywa lub krakersów. Świetnie komponuje się również z makaronem - wtedy podajemy go na ciepło. Kawior z grzybów można jeść od razu po przygotowaniu lub zawekować. Ten w słoikach można trzymać do dwóch tygodni w lodówce.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Domowy koncentrat grzybowy: łatwy przepis na aromatyczną przyprawę do zup i sosów

Domowy koncentrat grzybowy: łatwy przepis na aromatyczną przyprawę do zup i sosów

Gdy grzybów jest mało staramy się wykorzystać każdy kawałek drogocennej przyprawy. Jeśli jednak jest obfitość grzybów, to zaczynamy przebierać w darach lasu. Zostają nam uszkodzone kapelusze, obcięte trzonki grzybów. Te „resztki″ może wykorzystać do przygotowania koncentratu grzybowego, który przyda się do zupy lub sosów. Wypróbujcie przepis na domowy koncentrat grzybowy niezwykle przydatny w kuchni polskiej. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Małosolne pieczarki kiszone: pyszny dodatek do wszystkiego

Małosolne pieczarki kiszone: pyszny dodatek do wszystkiego

Małosolne pieczarki kiszone to świetny dodatek do obiadu lub kolacji. Kwaskowate  grzyby, przepojone zapachem kopru i czosnku, są przepyszne. Jedyna ich wada, że to produkt krótkotrwały, należy je zjeść, gdy są gotowe. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kapusta kwaszona z gąskami

Kapusta kwaszona z gąskami

Kapusta ukwaszona tradycyjnie z dodatkiem gąsek, to znakomity pomysł na szybką sałatkę do obiadu. Ze słoika wprost na talerz. Podajemy przepis na kapustę kwaszoną z gąskami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Fenomenalna sałatka z leśnych grzybów na zimę do słoików

Fenomenalna sałatka z leśnych grzybów na zimę do słoików

Sałatka z leśnych  grzybów to doskonały sposób na ich zakonserwowanie na zimę. Gdy znudziły ci się grzyby marynowane, duszone i  smażone - zrób sałatkę według naszego przepisu i ciesz się jej smakiem zimą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rydze pasteryzowane w maśle - sprawdzony, stary przepis

Rydze pasteryzowane w maśle - sprawdzony, stary przepis

Rydze pasteryzowane w maśle są w zasadzie gotowe do spożycia po wyjęciu ze słoika. Wystarczy je położyć na patelni i podsmażyć, albo rozgrzać słój w gorącej wodzie i połączyć tak podgrzane grzyby z ziemniakami czy makaronem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 5