Grzyby po kaszubsku. Jak zrobić grzyby w pomidorowej zalewie?

grzyby po kaszubsku
Autor: Shutterstock Grzyby po kaszubsku to prosty przepis na grzyby marynowane w pomidorach.
łatwy
60 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Grzyby po kaszubsku to hit tegorocznego sezonu grzybowego. Ich przygotowanie jest proste i dość szybkie, a wrażenia smakowe to istna petarda. Warto skorzystać z tego sprawdzonego przepisu na grzyby kaszubskie i zrobić kilka słoików na zimę. Przekonajcie się sami i wybierzcie przepis na grzyby po kaszubsku.

Jak zrobić grzyby po kaszubsku?

Przepis na grzyby po kaszubsku jest bardzo łatwy. Z podanych w przepisie proporcji wychodzą trzy słoiki o pojemności 500 ml. Można wykorzystać mniejsze słoiki. Jeżeli lubicie robić przetwory z grzybów, przygotowanie pysznych słoików nie zajmie Wam dużo czasu. Z przepisu mogą skorzystać także ci, którzy dopiero uczą się robić marynowane grzyby. Przygotowanie grzybów po kaszubsku zostało podzielone na kilka prostych kroków:

  • krok 1. – oczyszczenie, umycie i pokrojenie grzybów
  • krok 2. – obgotowanie grzybów
  • krok 3. – podsmażenie cebuli i czosnku
  • krok 4. – przygotowanie zalewy
  • krok 5. – przełożenie grzybów i wlanie zalewy do słoików z przyprawami
  • krok 6. – zapasteryzowanie słoików z grzybami

Kiedy podawać grzyby po kaszubsku?

Marynowane w pomidorowej zalewie grzyby leśne sprawdzą się zawsze. To doskonały dodatek do dań głównych mięsnych. Świetnie smakują z potrawami wegetariańskimi. Można podać je jako przekąskę na imprezie. Na pewno przypadną do smakuj bliskim podczas świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy.

Jak pasteryzować grzyby po kaszubsku?

Gotowe słoiki wypełnione pysznymi i aromatycznymi grzybami po kaszubsku warto poddać pasteryzacji. Najlepiej zrobić to, kiedy grzyby i zalewa są jeszcze gorące. Istnieją dwie metody pasteryzacji grzybów po kaszubsku:

  • pasteryzacja na morko – słoiki wstawić do garnka z wodą, dno wyłożyć ściereczką i pasteryzować około 20 minut
  • pasteryzacja na sucho – słoiki wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni C i pasteryzować około 20 minut

SKŁADNIKI

  • 2 litry wody
  • 1 kg grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka octu

  • zalewa pomidorowo octowa:
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki oleju + 2 łyżki
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki

  • Przyprawy na 1 słoik:
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić i opłukać w zimnej wodzie. Mniejsze sztuki zostawić w całości, a większe pokroić na połówki lub ćwiartki.
  • W garnku zagotować wodę z solą i octem. Włożyć do niej grzyby i gotować 10 minut, aż staną się miękkie. Pianę, która pojawi się na powierzchni, zbierać za pomocą łyżki cedzakowej. Odcedzić i odstawić.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać drobno posiekany czosnek i smażyć minutę. Patelnię zestawić z ognia.
  • Do garnka wlać wodę. Wsypać cukier, słodką i ostrą paprykę oraz sól. Zagotować i wlać olej oraz ocet. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Zagotować i zestawić garnek z ognia.
  • Do gorącej zalewy dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem i ugotowane grzyby. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 3 minut.
  • Do słoików włożyć po 1 liściu laurowym, po 3 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu oraz 1/2 łyżeczki gorczycy. Grzyby przekładać do słoików za pomocą chochli. Uzupełnić pozostałą w garnku zalewą. Mocno zakręcić słoiki.
  • Słoiki zapasteryzować, a następnie odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
  • Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Szulc-Górska
więcej