Grzyby po kaszubsku. Jak zrobić grzyby w pomidorowej zalewie?
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Grzyby po kaszubsku to hit tegorocznego sezonu grzybowego. Ich przygotowanie jest proste i dość szybkie, a wrażenia smakowe to istna petarda. Warto skorzystać z tego sprawdzonego przepisu na grzyby kaszubskie i zrobić kilka słoików na zimę. Przekonajcie się sami i wybierzcie przepis na grzyby po kaszubsku.
Jak zrobić grzyby po kaszubsku?
Przepis na grzyby po kaszubsku jest bardzo łatwy. Z podanych w przepisie proporcji wychodzą trzy słoiki o pojemności 500 ml. Można wykorzystać mniejsze słoiki. Jeżeli lubicie robić przetwory z grzybów, przygotowanie pysznych słoików nie zajmie Wam dużo czasu. Z przepisu mogą skorzystać także ci, którzy dopiero uczą się robić marynowane grzyby. Przygotowanie grzybów po kaszubsku zostało podzielone na kilka prostych kroków:
- krok 1. – oczyszczenie, umycie i pokrojenie grzybów
- krok 2. – obgotowanie grzybów
- krok 3. – podsmażenie cebuli i czosnku
- krok 4. – przygotowanie zalewy
- krok 5. – przełożenie grzybów i wlanie zalewy do słoików z przyprawami
- krok 6. – zapasteryzowanie słoików z grzybami
Kiedy podawać grzyby po kaszubsku?
Marynowane w pomidorowej zalewie grzyby leśne sprawdzą się zawsze. To doskonały dodatek do dań głównych mięsnych. Świetnie smakują z potrawami wegetariańskimi. Można podać je jako przekąskę na imprezie. Na pewno przypadną do smakuj bliskim podczas świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy.
Jak pasteryzować grzyby po kaszubsku?
Gotowe słoiki wypełnione pysznymi i aromatycznymi grzybami po kaszubsku warto poddać pasteryzacji. Najlepiej zrobić to, kiedy grzyby i zalewa są jeszcze gorące. Istnieją dwie metody pasteryzacji grzybów po kaszubsku:
- pasteryzacja na morko – słoiki wstawić do garnka z wodą, dno wyłożyć ściereczką i pasteryzować około 20 minut
- pasteryzacja na sucho – słoiki wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni C i pasteryzować około 20 minut
SKŁADNIKI
- 2 litry wody
- 1 kg grzybów leśnych
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka octu
zalewa pomidorowo octowa:- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki oleju + 2 łyżki
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 100 g cukru
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
Przyprawy na 1 słoik:- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić i opłukać w zimnej wodzie. Mniejsze sztuki zostawić w całości, a większe pokroić na połówki lub ćwiartki.
- W garnku zagotować wodę z solą i octem. Włożyć do niej grzyby i gotować 10 minut, aż staną się miękkie. Pianę, która pojawi się na powierzchni, zbierać za pomocą łyżki cedzakowej. Odcedzić i odstawić.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać drobno posiekany czosnek i smażyć minutę. Patelnię zestawić z ognia.
- Do garnka wlać wodę. Wsypać cukier, słodką i ostrą paprykę oraz sól. Zagotować i wlać olej oraz ocet. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Zagotować i zestawić garnek z ognia.
- Do gorącej zalewy dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem i ugotowane grzyby. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 3 minut.
- Do słoików włożyć po 1 liściu laurowym, po 3 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu oraz 1/2 łyżeczki gorczycy. Grzyby przekładać do słoików za pomocą chochli. Uzupełnić pozostałą w garnku zalewą. Mocno zakręcić słoiki.
- Słoiki zapasteryzować, a następnie odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
- Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.