Kanie w zalewie pomidorowej do słoików. Idealne na ciepło i na zimno

Kanie w zalewie pomidorowej do słoików
Autor: Shutterstock Do marynowania w zalewie pomidorowej najlepiej wybrać młode kanie o niezbyt dużych, ale rozwiniętych kapeluszach.
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kanie w zalewie pomidorowej do słoików to smaczna grzybowa przekąska, gotowa do zjedzenia już po 24 godzinach. Kanie należy najpierw panierować i usmażyć, a następnie zalać marynata i poczekać, aż grzyby przejdą zawartymi w niej aromatami. Jeśli ktoś lubi, do słoików z kanią można dodać posiekaną cebulkę lub kiszone ogórki, ale moim zdaniem kanie są tak smaczne, że nie potrzeba im towarzystwa.

SKŁADNIKI

  • 4 średniej wielkości kapelusze kani
  • mleko
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • Zalewa:
  • 0,5 szklanki octu
  • 3 szklanki wody
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • 0,5 szklanki keczupu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kanie oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części, zalać mlekiem i odstawić na 2-3 godziny.
  • Wymoczone w mleku kanie osuszyć, panierować w rozkłóconym jajku przyprawionym solą, pieprzem i papryką.
  • Smażyć na oleju na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni, osączyć na ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • Usmażone i osączone kanie włożyć do czystego, wyparzonego słoika.
  • Składniki zalewy wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gorącą zalewą wypełnić słoik, szczelnie zakręcić i zostawić do ostygnięcia.
  • Wystudzony słoik wstawić na dobę do lodówki, po czym kanie będą gotowe do zjedzenia. Smacznego.
Czubajka kania. Dlaczego warto jeść kanie?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej