Kanie w zalewie pomidorowej do słoików. Idealne na ciepło i na zimno
2024-09-27
łatwy
30 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kanie w zalewie pomidorowej do słoików to smaczna grzybowa przekąska, gotowa do zjedzenia już po 24 godzinach. Kanie należy najpierw panierować i usmażyć, a następnie zalać marynata i poczekać, aż grzyby przejdą zawartymi w niej aromatami. Jeśli ktoś lubi, do słoików z kanią można dodać posiekaną cebulkę lub kiszone ogórki, ale moim zdaniem kanie są tak smaczne, że nie potrzeba im towarzystwa.
SKŁADNIKI
- 4 średniej wielkości kapelusze kani
- mleko
- 2 jajka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól i pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
- Zalewa:
- 0,5 szklanki octu
- 3 szklanki wody
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- 0,5 szklanki keczupu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kanie oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części, zalać mlekiem i odstawić na 2-3 godziny.
- Wymoczone w mleku kanie osuszyć, panierować w rozkłóconym jajku przyprawionym solą, pieprzem i papryką.
- Smażyć na oleju na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni, osączyć na ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
- Usmażone i osączone kanie włożyć do czystego, wyparzonego słoika.
- Składniki zalewy wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gorącą zalewą wypełnić słoik, szczelnie zakręcić i zostawić do ostygnięcia.
- Wystudzony słoik wstawić na dobę do lodówki, po czym kanie będą gotowe do zjedzenia. Smacznego.
Czubajka kania. Dlaczego warto jeść kanie?