Kwaśne maślaki w zalewie. Świetny przepis na maślaki na zimę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Maślaki marynowane w pysznej i delikatnej zalewie to doskonały dodatek do wędlin, mięsa. Hit przyjęć, uwielbiane przez wszystkich. Wypróbuj nasz przepis na maślaki w occie.
Zamarynować, nie zmarnować
Borowiki, rydze, maślaki, kozaki, opieńki i gąski to grzyby doskonale nadające się do zamarynowania. Małe owocniki marynuje się w całości. Te większe, z których do użycia nadają się same kapelusze, można (niezbyt drobno) pokroić.
Poszczególne gatunki marynuje się oddzielnie. Oczyszczone grzyby gotuje się (po wrzuceniu do wrzątku) w osolonej wodzie z dodatkiem cebuli, którą potem należy usunąć, ponieważ niekorzystnie zmienia smak grzybów i zwiększa ryzyko ich pleśnienia. Miękkie i ostudzone grzyby zalewa się wodą z octem, cukrem, solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do zalewy można dodać krążki lekko obgotowanej (nie ugotowanej na miękko) marchwi.
Przepis na maślaki w kwaśnej zalewie
SKŁADNIKI
- ok. 2 kg małych maślaków
- 875 ml wody (ok. 3,5 szklanki)
- 1 szklanka octu (10-proc.)
- 2 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- łyżeczka ziaren gorczycy
- łyżeczka ziaren pieprzu
- łyżeczka ziaren kolendry
- 6 liści laurowych
- łyżka ziaren kopru
- 1 marchew
- 1 cebula
- sok z 1 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Maślaki oczyścić, usuwając skórkę z kapeluszy i starannie wypłukać.
- Wrzucić do lekko osolonego wrzątku z dodatkiem soku z cytryny i połówek cebuli, ugotować do miękkości, po czym dokładnie odcedzić na sicie. Cebulę usunąć.
- Cukier, sól, gorczycę, pieprz, kolendrę, liście laurowe i koper zalać wodą z octem i zagotować.
- Grzyby przełożyć do niewielkich słoików, dodać pokrojoną obgotowaną marchew, zalać zalewą.
- Zakręcić, pasteryzować we wrzącej wodzie około pół godziny, ostudzić i wyjąć.