Opieńki - grzyby rosnące na drzewie. Przepisy na dania z opieńkami

2021-09-20 17:52

Występujące bujnie w polskich lasach opieńki to grzyby smacznie i bezpieczne. Sezon na nie zaczyna się we wrześniu i przy sprzyjających warunkach pogodowych trwa niemal do przełomu listopada i grudnia. W Polsce występuje 5 rodzajów opieniek, najpopularniejsza z nich jest opieńka miodowa.

Opieńki właściwości
Autor: Shutterstock Opieńki to jesienne grzyby znakomite do farszów, sosów i marynowania.

Spis treści

  1. Opieńka - co to za grzyb?
  2. Jak wyglądają i smakują opieńki?
  3. Opieńki w kuchni
  4. Opieńki - przepisy na pyszne dania z opieniek
  5. Właściwości opieniek
  6. Galeria: grzyby jadalne podobne do trujących

Opieńka - co to za grzyb?

Opieńka miodowa to grzyb obrastający pnie drzew oraz pieńki. Mimo, że smaczna, opieńka często jest problemem w lasach. Jest to bowiem pasożyt, który żyjąc na drzewach, działa na nie destrukcyjnie. Dlatego zbierając je mamy nie tylko smaczny obiad lub zakąskę, ale także dbamy o środowisko naturalne.

Jak wyglądają i smakują opieńki?

Grzyby te występują w dużych skupiskach. Cechą charakterystyczną, po którą rozróżnisz opieńki od niejadalnych grzybów,  jest długi i cienki trzon z wydatnym pierścieniem, na którym osadzony jest delikatny kapelusz o blaszkowatym spodzie. Kapelusze mają miodowo-złoty kolor, niekiedy nakrapiany ciemniejszymi, regularnymi plamkami. W miarę jak dojrzewają kapelusze opieniek ciemnieją - zarówno ich wierzch, jak i spodnia blaszka. Przybierają wtedy ciepły, jasnobrązowy odcień. Ciekawostką jest to, że w nocy mogą świecić zieloną poświatą, którą wydają ryzomorfy opieńki, czyli sznury (wąsy) grzybni, pełniące rolę korzeni. Jest to wynikiem procesów chemicznych zachodzących w czasie oddychania.

Jak zbierać grzyby?

Opieńki w kuchni

Opieńki mają słodkawy, lekko orzechowy posmak. Przed spożyciem należy obowiązkowo poddać je obróbce termicznej. Dzięki elastycznej, niemal "gumowatej" strukturze dobrze znoszą nawet długie gotowanie, zachowując jędrność i chrupkość. Można przygotowywać z nich zupy, sosy i farsze do pierogów. Najbardziej lubiane są jednak przetwory - opieńki marynowane w zalewie octowej, w pomidorach czy solone.

Niektórzy grzybiarze zalecają, aby opieńki przed właściwym gotowaniem sparzyć. Należy wrzucić je do gotującej się wody na 2-3 minuty, a następnie wyjąć i przygotowywać jak zawsze. Obgotowanie grzybów usuwa z nich goryczkę oraz niektóre substancje, które mogą podrażniać żołądek.

Opieńki - przepisy na pyszne dania z opieniek

Opieńki marynowane w occie

Kwaszone opieńki w soli do słoików

Właściwości opieniek

Opieńki są ciężkostrawne, dlatego powinny unikać ich osoby z problemami trawiennymi oraz przebywające na lekkostrawnej diecie. Do spożycia najlepsze są kapelusze, ogonki są twarde i łykowate, więc zazwyczaj się je odrzuca. Co znajdziemy w złotych kapeluszach? Oprócz wody, opieńki zawierają białko, cukry oraz tłuszcze. Ze składników mineralnych są źródłem, ale niezbyt bogatym, fosforu i wapnia i sodu. Dostarczają witamin z grupy B, 15 różnych aminokwasów oraz błonnik pokarmowy beta-glukan. ten ostatni składnik jest szczególnie cenny, ze względu na potwierdzone naukowo właściwości lecznicze. Obniża on poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiega otyłości, reguluje pracę jelit oraz wzmacnia odporność.

Galeria: grzyby jadalne podobne do trujących

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE