Opieńki - grzyby rosnące na drzewie. Przepisy na dania z opieńkami
Występujące bujnie w polskich lasach opieńki to grzyby smacznie i bezpieczne. Sezon na nie zaczyna się we wrześniu i przy sprzyjających warunkach pogodowych trwa niemal do przełomu listopada i grudnia. W Polsce występuje 5 rodzajów opieniek, najpopularniejsza z nich jest opieńka miodowa.
Spis treści
- Opieńka - co to za grzyb?
- Jak wyglądają i smakują opieńki?
- Opieńki w kuchni
- Opieńki - przepisy na pyszne dania z opieniek
- Właściwości opieniek
- Galeria: grzyby jadalne podobne do trujących
Opieńka - co to za grzyb?
Opieńka miodowa to grzyb obrastający pnie drzew oraz pieńki. Mimo, że smaczna, opieńka często jest problemem w lasach. Jest to bowiem pasożyt, który żyjąc na drzewach, działa na nie destrukcyjnie. Dlatego zbierając je mamy nie tylko smaczny obiad lub zakąskę, ale także dbamy o środowisko naturalne.
Jak wyglądają i smakują opieńki?
Grzyby te występują w dużych skupiskach. Cechą charakterystyczną, po którą rozróżnisz opieńki od niejadalnych grzybów, jest długi i cienki trzon z wydatnym pierścieniem, na którym osadzony jest delikatny kapelusz o blaszkowatym spodzie. Kapelusze mają miodowo-złoty kolor, niekiedy nakrapiany ciemniejszymi, regularnymi plamkami. W miarę jak dojrzewają kapelusze opieniek ciemnieją - zarówno ich wierzch, jak i spodnia blaszka. Przybierają wtedy ciepły, jasnobrązowy odcień. Ciekawostką jest to, że w nocy mogą świecić zieloną poświatą, którą wydają ryzomorfy opieńki, czyli sznury (wąsy) grzybni, pełniące rolę korzeni. Jest to wynikiem procesów chemicznych zachodzących w czasie oddychania.
Opieńki w kuchni
Opieńki mają słodkawy, lekko orzechowy posmak. Przed spożyciem należy obowiązkowo poddać je obróbce termicznej. Dzięki elastycznej, niemal "gumowatej" strukturze dobrze znoszą nawet długie gotowanie, zachowując jędrność i chrupkość. Można przygotowywać z nich zupy, sosy i farsze do pierogów. Najbardziej lubiane są jednak przetwory - opieńki marynowane w zalewie octowej, w pomidorach czy solone.
Niektórzy grzybiarze zalecają, aby opieńki przed właściwym gotowaniem sparzyć. Należy wrzucić je do gotującej się wody na 2-3 minuty, a następnie wyjąć i przygotowywać jak zawsze. Obgotowanie grzybów usuwa z nich goryczkę oraz niektóre substancje, które mogą podrażniać żołądek.
Opieńki - przepisy na pyszne dania z opieniek
Kwaszone opieńki w soli do słoików
Właściwości opieniek
Opieńki są ciężkostrawne, dlatego powinny unikać ich osoby z problemami trawiennymi oraz przebywające na lekkostrawnej diecie. Do spożycia najlepsze są kapelusze, ogonki są twarde i łykowate, więc zazwyczaj się je odrzuca. Co znajdziemy w złotych kapeluszach? Oprócz wody, opieńki zawierają białko, cukry oraz tłuszcze. Ze składników mineralnych są źródłem, ale niezbyt bogatym, fosforu i wapnia i sodu. Dostarczają witamin z grupy B, 15 różnych aminokwasów oraz błonnik pokarmowy beta-glukan. ten ostatni składnik jest szczególnie cenny, ze względu na potwierdzone naukowo właściwości lecznicze. Obniża on poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiega otyłości, reguluje pracę jelit oraz wzmacnia odporność.