Jak długo gotować grzyby? Prosty patent na zachowanie smaku i aromatu grzybów leśnych
Grzyby leśne to pyszny składnik wielu dań, który nadaje niepowtarzalny aromat. Zupy, farsze do pierogów czy gęste sosy to tylko niektóre przykłady. Zanim przystąpi się do przyrządzania znakomitych potraw z grzybów, trzeba odpowiednio je przygotować i poddać obróbce termicznej, tak aby nie straciły swojego cudownego aromatu i jędrności. Dowiedzcie się, jak długo gotować grzyby leśne.
Spis treści
Czas gotowania grzybów
Gotowanie grzybów to jedna z obowiązkowych czynności w przyrządzaniu pysznych i aromatycznych potraw ze skarbami lasu. Gotować należy także grzyby przeznaczone na przetwory czy do mrożenia. Dzięki gotowaniu grzybów można uniknąć niestrawności i problemów z układem pokarmowym. Czas gotowania uzależniony jest od kilku czynników. Zależy on od gatunku i wielkości grzybów. Duże okazy można pokroić na mniejsze kawałki, a gotowanie będzie nieco krótsze.
Jak długo trzeba obgotowywać grzyby? Młode, małe i delikatne grzyby gotuje się około 15 minut. Twarde grzyby należy gotować w wodzie około 25 minut. Najdłużej gotuje się grzyby najtwardsze. Należy poświęcić na to od 35 do 40 minut. Gotując grzyby, warto co jakiś czas sprawdzać, czy są miękkie. Jeżeli mimo upływu określonego czasu, nadal są twarde, trzeba gotować je jeszcze kilka minut. Czas gotowania zawsze liczy się od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć.
Ile gotować grzyby?
Wszystkie gatunki grzybów warto obgotować, zanim wykorzysta się je jako składnik pysznych i aromatycznych potraw. Czynność tę można pominąć tylko w przypadku pieczarek, które od razu można gotować, smażyć lub dusić. Ile więc czasu gotować grzyby leśne?
- maślaki, podgrzybki – 15 minut
- boczniaki, koźlaki – 25 minut
- rydze, kurki, prawdziwki, borowiki – od 35 do 40 minut
Jak gotować grzyby świeże?
Przed gotowaniem grzyby trzeba dokładnie oczyścić i usunąć resztki piasku, ziemi i trawy. Następnie należy opłukać je pod bieżącą wodą. Za pomocą małego nożyka warto usunąć resztki zabrudzeń, zeskrobując je z grzybów. Niektóre gatunki jak borowiki czy prawdziwki można włożyć do miski i zalać wodą z solą, aby pozbyć się resztek piasku. Oczyszczone borowiki, prawdziwki i koźlaki przekłada się do garnka i zalewa zimną wodą z odrobiną solą. Pozostałe gatunki można gotować w osolonym wrzątku. W czasie gotowania grzybów na powierzchni wody może wytworzyć się piana. Należy usunąć ją za pomocą łyżki cedzakowej. Grzyby są ugotowane, kiedy staną się miękkie. Ważnym elementem podczas gotowania grzybów leśnych jest przestrzeganie czasu. Łatwo można je rozgotować, co spowoduje, że stracą smak, aromat i jędrność.
Wywar, który powstaje podczas gotowania grzybów, można jeszcze wykorzystać. Wystarczy przecedzić go przez drobne sitko lub durszlak wyłożony gazą, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Czysty wywar sprawdzi się jako baza do zupy grzybowej lub sosu do pieczonego mięsa.
Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na pyszne i aromatyczne zupy grzybowe. Poniżej znajdziesz także quiz, którym możesz sprawdzić swoją wiedzę na temat grzybów.