Grzyby w occie: składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej

Grzyby w occie: składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej
Autor: Shutterstock Grzyby marynowane zachowują swoje zalety i smak w octwoej marynacie
średni
40 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sezon na grzyby w pełni - warto więc uchwycić ich smak na zimę, najlepiej robiąc przetwory z grzybów. Grzyby w occie to klasyczna przekąską i... zakąska. Jak je zrobić? Podajemy składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej.

Zalety grzybów marynowanych

Grzyby marynowane mają wiele zalet, zarówno smakowych, jak i zdrowotnych:

  • Wyjątkowy smak – marynowanie podkreśla naturalny smak grzybów, dodając im kwaskowatej, wyrazistej nuty. Dzięki octowi, przyprawom i ziołom grzyby stają się aromatyczne i intensywniejsze w smaku. Ważne jednak by zalewa nie była zbyt kwaśna, bo zabije smak grzybów.
  • Długie przechowywanie – marynowanie to jeden z najlepszych sposobów konserwacji grzybów, który pozwala na ich przechowywanie przez długi czas, nawet przez kilka miesięcy, bez utraty wartości odżywczych i smakowych.
  • Bogactwo składników odżywczych – marynowane grzyby zachowują wiele cennych składników, takich jak witaminy z grupy B, witamina D, a także minerały: potas, fosfor i żelazo.
  • Niskokaloryczne – grzyby marynowane są niskokaloryczne, co czyni je świetnym dodatkiem dla osób dbających o linię. Dodatek octu może dodatkowo wspierać trawienie.
  • Źródło antyoksydantów – grzyby, nawet po marynowaniu, dostarczają antyoksydantów, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami, pomagając chronić przed chorobami i starzeniem się komórek.
  • Uniwersalny dodatek do potraw – grzyby marynowane doskonale sprawdzają się jako przystawka, dodatek do sałatek, kanapek, mięs czy wędlin. Ich intensywny smak świetnie komponuje się z różnymi daniami.
  • Poprawa smaku potraw – kwaśny smak octu w połączeniu z grzybami pobudza kubki smakowe i dodaje świeżości wielu potrawom, co może poprawić apetyt i urozmaicić codzienne menu.

Grzyby marynowane to smaczna, zdrowa i praktyczna forma przetwarzania grzybów, która urozmaica dietę i pozwala cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

Zajrzyj do naszej galerii pod materiałem wideo i sprawdź czy dobrze rozpoznajesz grzyby

SKŁADNIKI

  • 1 kg grzybów (podgrzybki, borowiki, koźlaki, maślaki, kurki, pieczarki itd.)
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • sól - odrobina
  • zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • gorczyca

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wybierz małe i twarde grzyby, oczyść je i umyj. Grzyby włóż do wysokiego garnka, zalej małą ilością wody (tak aby zakryła kapelusze), posól i obgotowuj przez około 10 minut.
  • W drugim garnku przygotowuj zalewę. Wlej wodę, ocet, wrzuć przekrojone cebule, wsyp przyprawy, następnie zagotowuj.
  • Obgotowane grzyby przecedź i przepłucz zimną wodą. Włóż je do wcześniej wyparzonych słoiczków, zalej gorącą marynatą octową i dobrze zamknij.
  • Słoiki obróć do góry denkami lub pasteryzuj w dużym garnku przez około 15 minut.
Jak mrozić grzyby?
AKu