Kanie marynowane - przepis na młode kapelusze kani w occie
2024-09-26
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kanie to bardzo smaczne grzyby, które do tego dość łatwo jest znaleźć, nie zapuszczając się za specjalnie w las. Rosną często na obrzeżach i polanach, a ich wysokie owocniki na długich trzonkach wystają zazwyczaj ponad poszycie. Jeśli mamy szczęście można znaleźć miejsca, gdzie uzbieramy nawet kilkanaście kani w jednym miejscu. Młode, nierozwinięte kapelusze można zamarynować na zimę. Jak zrobić kanie marynowane?
SKŁADNIKI
- 10 młodych kani
- 0,5 szklanki octu
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka soli
- 1,5 łyżki cukru
- 2 listki laurowe
- ziele angielskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kanie oczyścić, usunąć trzonki, a kapelusze obrać ze skórki. Większe przekroić na pół.
- Obrane kapelusze gotować przez 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać.
- Grzyby włożyć do czystych słoików, do każdego z nich włożyć też liść laurowe i 1-2 lulki ziela angielskiego.
- Składniki zalewy wymieszać i zagotować, gorąca marynatą zalać grzyby, szczelnie zakręcić.
- Ustawić do góry dnem i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Czubajka kania. Dlaczego warto jeść kanie?
Nie pomyl kani z muchomorem! Sprawdź w galerii!