Sałatka z opieniek do słoików - zimą będzie jak znalazł. Jak zrobić opieńki do słoików?
2022-10-21
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z opieniek do słoików jest doskonałym sposobem na zachowanie tych smacznych grzybów na zimę. Opieńki zazwyczaj hojnie się wysypują. Większość przepisów na sałatkę z opieniek zawiera keczup lub przecier. W tym przepisie nie ma dodatku pomidorów, bo moim zdaniem tłumią one smak tych wybornych i nieco niedocenianych grzybów, jakimi są opieńki.
SKŁADNIKI
- ok. 1-1,5 kg kapeluszy opieniek
- 2 dość duże cebule
- 2 strąki papryki
- 1/3 szkl. oleju słonecznikowego
- 1 łyżka soli do obgotowania grzybów
- 1/3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
- ZALEWA:
- 0,5 szklanki octu spirytusowego 10%
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka soli
- 3 czubate łyżki cukru
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 4 liście laurowe
- 5 goździków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Same kapelusze opieniek umyć, zalać ok. 1,5 l wrzątku, dodać 1 łyżkę soli i gotować 3-5 min. Odcedzić.
- Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
- Składniki zalewy dodać do garnka gotować 10 min. pod przykryciem przecedzić.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać papryki, chwilę smażyć i dodać obgotowane grzyby. Smażyć ok. 5 min. mieszając i pilnując aby się nie przypaliło.
- Wlać zalewę zagotować i dusić kilka minut. Sałatka ma mieć konsystencję gęstego gulaszu.
- Gorącą sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików zakręcić i pasteryzować 20 min..
Czy warto jeść grzyby?