Sałatka z opieniek do słoików - zimą będzie jak znalazł. Jak zrobić opieńki do słoików?

Sałatka z opieniek  do słoików - zimą będzie jak znalazł. Jak zrobić opieńki do słoików?
Autor: Shutterstock Sałatka z opieniek miodowych to doskonały dodatek do mięs, wędlin i serów
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z opieniek  do  słoików jest doskonałym sposobem na zachowanie tych  smacznych grzybów na zimę. Opieńki zazwyczaj hojnie się wysypują. Większość przepisów na sałatkę z opieniek zawiera  keczup lub przecier. W tym przepisie nie ma dodatku pomidorów, bo moim zdaniem tłumią one smak tych wybornych  i nieco niedocenianych grzybów, jakimi są opieńki.

SKŁADNIKI

  • ok. 1-1,5 kg kapeluszy opieniek
  • 2 dość duże cebule
  • 2 strąki papryki
  • 1/3 szkl. oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka soli do obgotowania grzybów
  • 1/3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 
  • ZALEWA:
  • 0,5 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka soli
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 4 liście laurowe
  • 5 goździków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Same kapelusze opieniek umyć, zalać ok. 1,5 l wrzątku, dodać 1 łyżkę soli i gotować 3-5 min. Odcedzić.
  • Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
  • Składniki zalewy dodać do garnka gotować 10 min. pod przykryciem przecedzić.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać papryki, chwilę smażyć i dodać obgotowane grzyby. Smażyć ok. 5 min. mieszając i pilnując aby się nie przypaliło.
  • Wlać zalewę zagotować i dusić kilka minut. Sałatka ma mieć konsystencję gęstego gulaszu.
  • Gorącą sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików zakręcić i pasteryzować 20 min..
Czy warto jeść grzyby?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej