Przepis na sok z owoców bzu czarnego
2021-05-14
łatwy
60 min
4
Leczniczy sok z owoców czarnego bzu to dobre wsparcie dla naszego organizmu w miesiącach jesienno-zimowych. Warto wykorzystać go dla zdrowia naszego i naszych rodzin. Sok z czarnego bzu to świetny środek przeciw przeziębieniom.
SKŁADNIKI
- 5 kg owoców czarnego bzu
- 1 kg cukru trzcinowego lub zwykłego, rafinowanego
- laska kory cynamonu
- 2 łyżki startego imbiru
- 2 łyżeczki goździków
- 1 cytryna pokrojona na cienkie plasterki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce czarnego bzu należy obrać z gałązek, zasypać cukrem i pozostawić na 4-5 godzin.
- Następnie owoce z cukrem umieścić w sokowniku i parować ok. 45 minut, maksymalnie do 1 godziny. Jeśli nie macie sokownika, wystarczy zasypane cukrem owoce razem z sokiem jaki puściły, umieść w garnku i podgrzewać je na małym ogniu przez godzinę. Potem przecedzić powstały sok, owoce przetrzeć przez gęste sito i połączyć otrzymany sok z tym z gotowania.
- Tak przygotowany sok można od razu przelać do butelek, zamknąć i zachować na zimę.
- Jeśli chcemy sok wzbogacony o dodatkowe wsparcie zdrowotne przypraw, do gotowego soku dodajemy cynamon w kawałku, starty imbir, goździki i cytrynę pokrojoną w plasterki. Sok zagotowujemy, następnie gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu.
- Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików, natychmiast zakręcamy i gotowe.