Przecier z owoców czarnego bzu - wspomagający organizm, w sam raz na zimę

Przecier z owoców czarnego bzu - wspomagający organizm, w sam raz na zimę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przecier z owoców czarnego bzu wzmacnia odporność, a także wspomaga prawidłowe trawienie

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sprawdź, jak zrobić  przecier z czarnego bzu - doskonały na poprawienie trawienia oraz ogólne wzmocnienie odporności. Owoce czarnego bzu pojawiają się późnym latem bądź wczesną jesienią. Przygotowuje się z nich liczne przetwory na zimę, zwłaszcza soki, dżemy, nalewki oraz przeciery. 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce czarnego bzu opłukać, osączyć, wrzucić do rondla. Dodać kilka łyżek wody i odparować pod przykryciem.

  • Owoce przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać cukier.

  • Gotowy przecier jeszcze raz podgrzać i gorący nakładać do wyparzonych słoików lub butelek, pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi.

  • Zamknąć i pasteryzować 20-25 minut w temperaturze 85 stopni. Przecier można dodawać do kompotów, koktajli czy deserów.

Ocena: 5