Wino z owoców czarnego bzu

Wino z owoców czarnego bzu

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Podajemy przepis na domowe wino z owoców czarnego bzu

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Owoce czarnego bzu wyróżniają się nie tylko doskonałym smakiem, lecz także niezwykłymi wartościami odżywczymi. Powstają z nich soki i dżemy, ale równie dobrze można zrobić wino z czarnego bzu. Podajemy przepis!

Składniki

  • 5 kg świeżych, dojrzałych lub 0,8 kg suszonych owoców czarnego bzu

  • 5 litrów wody

  • 2,8 kg cukru

  • matka drożdżowa

  • 20 g kwasku cytrynowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce obrać z szypułek i listków. Ugotować w przepisanej ilości wody i wygnieść. Jeśli robimy wino z suszonych owoców, należy je zagotować w wodzie, odcedzić bez wygniatania. Po ostudzeniu dodać zaczyn z drożdży i wlać do gąsiora.

  • Ugotować wodę z cukrem, ostudzić, dodać kwasek cytrynowy. Wlać do gąsiora.

  • Odstawić do sfermentowania. Sklarowane wino przelać do butelek.

Ocena: 5